Foto: Arhīva foto

Pasaules lielākā interneta meklētāja "Google" populārāko meklēto frāžu automātiskā piedāvāšana ir ne tikai labs izpalīgs, bet spēj parādīt, ko cilvēki patiesībā domā par kādu lietu, personu vai jautājumu.

Kāds vērīgs filozofijas fanātiķis ievērojis, ka, ierakstot meklētājā frāzi "Aristotelis ir... ", "Google" kā iespējamos frāzes turpinājumu variantus nosauc ne visai glaimojošus apzīmējumus.

Aizrāvies ar savu atklājumu, viņš meklētājā ierakstījis virkni filozofu vārdu, konstatējot, ka cilvēki par muļķiem uzskata gan panteistu Benediktu Spinozu, gan pozitīvistu Renē Dekartu, gan eksistenciālistu Martīnu Heidegeru, nemaz nerunājot par tādiem lielākajai daļai cilvēces zināmajiem "viedajiem" kā Platons, Fuko vai Nīče.

Tas liek secināt, ka simtiem un tūkstošiem cilvēku ik dienu meklētājā ieraksta frāzes, kurās vienu vai otru pasaulslavenu filozofu nodēvē par muļķi. Liels gan bijis aizrautīgā filozofijas fanāta pārsteigums atklājot, ka vienu filozofu cilvēki par muļķi tomēr nedēvē. Ģēnija godu izpelnījies "valodas, matemātikas un prāta filozofs" Ludvigs Vitgenšteins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!