Foto: RIA Novosti/Scanpix

Valsts kultūrkapitāla fonds (VKKF) otrajā projektu konkursā sadalījis 720 094 eiro, kas ir aptuveni 22% no projektos prasītās naudas summas, aģentūru LETA informēja VKKF pārstāve Jana Vērdiņa.

Procentuāli visvairāk projektu atbalstīts literatūras nozarē. No 92 projektiem atbalstīti 44, kuriem kopā piešķirti 110 915 eiro. Vislielākā summa 30 000 eiro atvēlēta Latvijas bibliotekāru biedrībai augstvērtīgai tulkotajai un oriģinālliteratūrai bibliotēkās.

Laikmetīgās literatūras un filozofijas interneta žurnāls "Punctum" atbalstīts ar 5000 eiro. Pa 4000 eiro piešķirti Arno Jundzes romānam "Sarkanais dzīvsudrabs", Andras Ugāres vēsturiskajam romānam "Virsnieku sievas", kā arī Daces Rukšānes-Ščipčinskas romāna "Hruščova laiks" tapšanai.

VKKF atbalstījis arī vairāku dzejoļu krājumu un prozas darbu tapšanu. Finansējumu saņēmušas arī izstādes un literatūras svētki, kā arī zinātniskas konferences.

Mūzikas un dejas mākslas nozarē sadalīti 94 230 eiro, kas ir 18,7% no projektos prasītā finansējuma. Šajā nozarē tika atbalstīti 76 projekti no pieteiktajiem 144. VKKF atbalstījis koncertus un dejas izrādes dažādās Latvijas vietās, kā arī citus ar nozari saistītus projektus.

Ar vislielāko naudas summu - 13 000 eiro - atbalstīts žurnāla "Mūzikas Saule" 2014.gada otrais uz trešais laidiens.

VSIA "Liepājas simfoniskais orķestris" saņēma 3000 eiro. Ar šādu naudas summu atbalstīts arī 17.starptautiskais džeza festivāls "Saulkrasti Jazz 2014" un festivāls "Via Baltica" Liepājā un Kuldīgā.

Teātra mākslas nozarē ar 71 280 eiro atbalstīti 32 projekti. Vislielākā summa - 7100 eiro - atvēlēta žurnālam "Teātra Vēstnesis". 5900 eiro piešķirti Jaunā Rīgas teātra izrādes "Oblomovs" dalībai starptautiskajā teātra forumā "Teatr" Minskā, savukārt 5000 eiro atvēlēti Latvijas Kultūras akadēmijas aktiermākslas studentu dalībai Starptautiskajā teātra augstskolu festivālā Amsterdamā. 9000 eiro saņēmis 4.teātra festivāls bērniem un jauniešiem "NoMadI".

VKKF atbalstījis arī Daugavpils teātra festivālu, Baltijas teātra festivālu un gada balvu teātrī "Spēlmaņu nakts 2014". Finansējums atvēlēts arī teātra aktuālo procesu vietnes "Kroders.lv" tehniskajai uzturēšanai. Nozarē atbalstītas arī vairākas izrādes, pētniecība un dalība festivālos.

Filmu mākslas nozarē kopā atbalstīti 29 projekti. Tiem piešķirti 71 465 eiro. Vislielākais finansējums - 7000 eiro - piešķirts "FA Filma" dokumentālajai filmai "Tikai vīriešiem". Ar 6000 eiro atbalstīta "Centrums Studija" dokumentālā filma par latviešu strēlniekiem "Astoņas zvaigznes".

VKKF atbalstu saņēmusi arī spēlfilma "Izlaiduma gads", filmu studijas "Ģilde" projekts "Vēsture aiz kadra", "Fly For Film" projekts "Melleņu gari", "Ego Media" filmas "Viktors un nakts" un "Bez bailēm". Atbalstīta ar studijas "F.O.R.M.A." filma "Palādu spīts", biedrības "United Emotions" dokumentālā filma "KroKro", kā arī "Mistrus Media" dokumentālā filma "Cilvēki no nekurienes". Finansējums piešķirts arī citām filmām, lekcijām un filmu izplatīšanai.

Ar 128 060 eiro atbalstīti 127 vizuālās mākslas nozares projekti. Ar 9000 eiro atbalstīts vizuālo mākslu žurnāls "Studija", savukārt 600 eiro saņēmusi "kim?" Laikmetīgās mākslas centra izstāžu programma no šī gada jūnija līdz novembrim. Nozarē finansējums piešķirts personālizstādēm, mākslas objektu radīšanai, dalībai ārzemju un vietējos mākslas projektos. VKKF piešķīris arī radošās stipendijas un stipendijas mācībām ārzemēs.

Kultūras mantojuma nozarē sadalīti 127 413 eiro. Kopumā nozarē atbalstīti 74 projekti. Lielākie atbalstītie projekti ir Bauskas pilsdrupu centrālā torņa ārsienas bīstamāko bojājumu novēršana, kam atvēlēti 6300 eiro, un mākslinieka Fridriha Juliusa Dēringa atmiņu krājuma "Was ich nicht gerne vergessen mochte, oder Erinnerungen aus meinem Leben" 1.sējuma izdošana.

Ar 5000 eiro atbalstīta brāļu Kaudzīšu muzeja "Kalna Kaibēni" galvenās ēkas atjaunošana, kā arī izdevums "Palīglīdzeklis Latvijas arhīvu un bibliotēku 16.gs.-20.gs. sākuma vācu rokrakstu paleogrāfijā". Nozarē finansējums piešķirts pētniecībai, dažādu objektu un ēku restaurācijai. VKKF atbalstījis arī nozares materiālu izdošanu, konferences un kultūras pasākumus.

Tradicionālās kultūras nozarē ar 34 625 eiro atbalstīti 22 projekti. Lielākais finansējums - 5500 eiro - atvēlēts Latvijas bērnu un jauniešu folkloras kopu vadītāju profesionālās pilnveides pasākumiem. Tradicionālās kultūras apgūšanas un pārmantošanas programmas "Pulkā eimu, pulkā teku" pieredzes stāstu projekts saņēmis 4600 eiro. Nozarē atbalstīti dažādi projekti - koncerti, mācību līdzekļi, kā arī pētniecība.

Dizaina un arhitektūras nozarē 46 300 eiro piešķirti 20 projektiem. Lielākā summa - 6000 eiro - piešķirta "Gada balvai dizainā 2014", savukārt Latvijas dalība "Venēcijas 14.starptautiskajā arhitektūras biennālē 2014" atbalstīta ar 5500 eiro. VKKF atbalstījis arī "Latvijas arhitektūras gadagrāmatas 2014" un žurnāla "Latvijas Architektūra" izdošanu 2014.gadā. Nozarē atbalstītas izstādes, dizaina produktu izstrādes kvalitātes veicināšana, dažādi ar nozari saistīti pasākumi un izdevumi.

Ar 35 806 eiro atbalstīti 18 starpdisciplināri projekti. 10 000 eiro piešķirti interneta žurnāla, viedtālruņu un planšetdatoru aplikācijai "Satori.lv". 4600 eiro atvēlēti biedrībai "Culturelab" kultūras patēriņa un kultūras aktivitāšu auditoriju izpētei. VKKF atbalstījis arī Latvijas radošo industriju komunikācijas platformu "FOLD", kinofestivālu "RojaL", mākslinieciski zinātnisko simpoziju "Es, patērētājs", Kaņepes Kultūras centra kino telpas pavasara/vasaras kino programmu, kā arī šī gada Miera ielas Vasarsvētkus - "Kaimiņu būšana". Starpdisciplinārajiem projektiem VKKF piešķīra procentuāli vismazāk finansējuma. Tie saņēma tikai 10,8% no projektiem prasītā finansējuma.

Jau ziņots, ka šī gada pirmajā kultūras projektu konkursā VKKF sadalījis 1,12 miljonus eiro. Šogad paredzēti vēl divi regulāri projektu konkursi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!