Foto: F64

Valsts kultūrkapitāla fonds (VKKF), veicot revīziju biedrības "Latvijas Literatūras centrs" (LLC) kontos par VKKF 2014. gadā un 2015. gadā finansētajiem projektiem, konstatējis 73 761,16 eiro lielu iztrūkumu, informē fonda pārstāve Jana Vērdiņa.

Kultūras ministrija (KM) un VKKF apturējuši plānotos maksājumus centra kontos, jo pārbaudēs secināts, ka LLC grāmatvedībā un finanšu dokumentos valda haoss. KM valsts budžeta līdzekļu izlietojuma pārbaudē LLC konstatējusi, ka Valsts kases kontā ir neatbilstoši mazs līdzekļu atlikums - no KM finansējuma, pēc LLC iesniegto atskaišu datiem, Valsts kasē patlaban vajadzētu būt 8813,92 eiro, taču tajā ir vien 34,03 eiro. Tāpat konstatēts, ka centra vadītājs Jānis Oga sev kā avansu pārskaitījis 62 000 eiro.

Viņa skaidro, ka revīzijas gaitā nebija iespējams iegūt informāciju, kur izlietota VKKF ieskaitītā finansējuma daļa, par kuru netika iesniegtas atskaites. Pamatojoties uz revīzijas atzinumu, VKKF padome 22. oktobra sēdē lems par sadarbības pārtraukšanu ar LLC un likumdošanā noteiktajā kārtībā rīkosies, lai atgūtu LLC piešķirto un izmaksāto finansējumu, par kuru nav saņemtas atskaites, norāda Vērdiņa.

Revīzijā tika pārbaudīta dokumentācija deviņiem VKKF finansētajiem projektiem, kam kopā ticis piešķirts 236 000 eiro liels finansējums. Kā rāda pārbaudes rezultāti, no šīs summas VKKF centram izmaksājis 183 284 eiro, no kuriem atskaites iesniegtas par 109 612,84 eiro, iztrūkums ir 73 671,16 eiro, bet 5. oktobrī LLC kontā atlikuši 23 eiro.

Septiņus projektus vadījis LLC vadītājs Oga. Bez iztrūkuma īstenots tikai viens no tiem - Latvijas dalība starptautiskos grāmatu gadatirgos 2015. gadā. Iztrūkuma nav bijis arī Baibas Koemecas rīkotajā festivālā "Prozas lasījumi". Savukārt par LLC projektu vadītājas Jutas Pīrāgas vadīto projektu - Latvijas dalību Horvātijas festivālā "Review of Small Literatures" - atskaišu nav vispār, secināts revīzijā.

Tāpat revīzijā konstatēts, ka LLC līdz revīzijas ziņojuma noslēgšanas brīdim nav iesniedzis VKKF dokumentus, lai rastos pārliecība par LLC spēju realizēt VKKF finansētos projektus paredzētajā apjomā, termiņā un kvalitātē, neskatoties uz to, ka atsevišķiem projektiem realizācijas gala termiņš vēl nav pienācis.

Revīzijas gaitā izlases kārtībā tika pārbaudīta LLC kontos veikto maksājumu un to attaisnojuma dokumentu atbilstība projektu līguma tāmēm un iesniegtajām starpatskaitēm. Secināts, ka LLC pārkāpis VKKF projektu finansēšanas līgumu punktu, kas nosaka, ka finansējuma saņēmējs apņemas izlietot piešķirto finansējumu tikai projekta īstenošanai un nedrīkst to izlietot citiem mērķiem un pasākumiem. Tāpat projekta realizētājs pārkāpis VKKF projektu finansēšanas līgumu nosacījumus, kas nosaka, ka visas izmaksas veicamas no bankas konta, kurā VKKF ieskaitījis piešķirto finansējumu, kā arī nosacījumu, kas paredz, ka finansējuma saņēmējs apņemas nodrošināt, ka darījumus apliecinošie dokumenti ir patiesi, salīdzināmi un sniedz skaidru un patiesu priekšstatu par darījuma priekšmetu, apjomu, vietu un laiku.

Likumības revīzija tika veikta no 2. oktobra līdz 9. oktobrim. Tā tika sākta, VKKF administrācijai konstatējot nepilnības LLC iesniegtajās starpatskaitēs - tās nesniedza skaidru un patiesu priekšstatu par piešķirtā finansējuma izlietojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!