Foto: Mārtiņš Purviņš, DELFI

VAS "Valsts nekustam īpašumi" (VNĪ) panākusi vienošanos ar pilnsabiedrību "SBSC" par turpmāko Jaunā Rīgas teātra ēkas Lāčplēša ielā 25 būvniecību uzraudzības gaitu un nodošanas termiņu.

Kā "Delfi" informē VNĪ pārstāvji, plašāk par šo vienošanos un konkrētiem termiņiem tiks pastāstīts 23. martā.

"Meklējot izdevīgāko risinājumu JRT un tostarp arī valsts budžetam un sabiedrības interesēm, esam panākuši abpusēju vienošanos ar būvnieku turpināt sadarbību ar jaunu vienošanos un papildu izvirzītām stingrākām prasībām," informēja VNĪ valdes locekle Jeļena Gavrilova.

Jau iepriekš vēstīts, ka 2022.gada vasarā noslēgtā vienošanās ar pilnsabiedrību "SBSC" paredzēja, ka JRT ēka tiek nodota ekspluatācijā šā gada 11. martā.

"Visu līguma izpildes laiku VNĪ ir aktīvi un elastīgi līdzdarbojies, lai veicinātu būvniecības gaitu," norāda VNĪ pārstāvji. VNĪ izskatīja iespējas un rada risinājumu būvniekam papildus kompensēt cenu pieaugumu atbilstoši inflācijai 2,18 miljonu eiro apmērā, pēc "SBSC" lūguma piešķīra arī viena miljona eiro avansu. Būvnieka iesniegtie rēķini par aktuālo darbu apmaksu tiek apmaksāti vairākas reizes mēnesī vienā līdz divās dienās pēc to iesniegšanas, nevis vienu reizi mēnesī 30 dienās, kā tas bija paredzēts sākotnēji, piemērus min VNĪ.

Pagājušā gada nogalē, saņemot jaunas prasības no būvnieka un konstatējot būvniecības grafiku neizpildi, VNĪ vērsās pie būvnieka pieprasot būvniecības tempu kāpinājumu, paredzamu būvniecības termiņu un apliecinājumu finanšu pietiekamībai darbības nodrošināšanai, tas izvērtās saasinājumā, kam šobrīd rasts risinājums.

Kā vēstīts iepriekš, JRT būvprojekta izstrāde tika sākta 2018. gadā, bet būvniecība – 2020. gadā. Par JRT būvniecību noslēgts līgums ar pilnsabiedrību "SBSC" par 32,4 miljoniem eiro, tostarp paredzot indeksāciju jeb samaksu par būvdarbu sadārdzinājumu.

JRT ēkas Lāčplēša ielā rekonstrukcijas būvdarbi notiek saskaņā ar arhitektes Zaigas Gailes ieceri, un bija plānots, ka tie jāpabeidz 2022. gada nogalē. 2022. gada pavasarī tika paziņots, ka termiņš tiek pārcelts uz 2023. gada pavasari. Pagājušā gada rudenī pilnsabiedrība "SBSC" informēja VNĪ par to, ka tā kā "SBSC" trūkst darbinieku darba tempu kāpināšanai, tad objekts lietotājam var tikt nodots tikai 2023. gada augustā.

Jau ziņots, ka šī gada 2. februārī JRT darbinieki izsūtīja atklāto vēstuli valsts augstākajām amatpersonām ar aicinājumu iesaistīties un rast risinājumu teātra ēkas Lāčplēša ielā 25 rekonstrukcijai, kura "atspoguļo kopējo Latvijas valstij piederošo ēku būvniecības, rekonstrukcijas un pārraudzības procesu nesakārtotību." Tāpat teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis publiski paziņojis, ka teātris uzsāks streiku un neizrādīs jaunus iestudējumus, iekams nebūs atgriezies mājās Lāčplēša ielā 25.

Rekonstruētā Jaunā Rīgas teātra ēka būs mūsdienīga, energoefektīva un aprīkota atbilstoši moderna teātra vajadzībām. JRT kompleksa telpu kopējā platība palielināsies līdz 9767 kvadrātmetriem, ko papildinās 649 kvadrātmetrus liels pagalms.

Kopējais skatītāju vietu skaits palielināsies no 400 līdz 840. Teātrī būs trīs skatītāju zāles: lielā Smiļģa zāle ar 325 vietām parterā un 175 vietām balkonā, lielā "Black-box" zāle ar 240 vietām un mazā "Black-box" zāle ar 100 sēdvietām. Tāpat paredzētas arī trīs mēģinājumu zāles. Otrajā stāvā aktieriem un citiem teātra darbiniekiem būs modernas ģērbtuves, dušas un plaša virtuve. Savukārt pagraba stāvā paredzēta moderna darbnīca.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!