Foto: F64
Par spīti plāniem XI Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku organizācijas izvērtēšanu pabeigt divu nedēļu laikā, izvērtēšanas komisijas darbs ieilgs.

Nākamā komisijas sanāksme plānota tikai 3. augustā plkst. 14. Tajā plānots skatīt Pārtikas un veterinārā dienesta, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Valsts policijas un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta, kā arī svētku mākslinieciskās padomes ziņojumus par noritējušajiem svētkiem. Līdz ar to pagaidām vēl nevarot veikt nekādus būtiskus secinājumus.

Pēc šodien notikušās komisijas pirmās sēdes, kuras laikā ar savu ziņojumu komisijas locekļus iepazīstināja Valsts izglītības satura centrs (VISC), iespējams izslēgt to, ka noslēguma koncerta ģenerālmēģinājuma dalībnieku ģībšanas iemesls ir neapmierinoša ēdiena kvalitāte, informēja Papule.

Viņa skaidroja, ka VISC izvirzījis versiju, ka bērni varētu būt ģībuši straujās gaisa temperatūras maiņas dēļ, kā arī izteikta varbūtība par estrādē radušos bezgaisa telpu. Tāpat pie vainas varētu būt dalībnieku emocionālā spriedze, minēja Papule.

Viņa norādīja, ka komisija šodien pārrunāja iespēju pārskatīt svētku dalībnieku dienas režīmu, tādējādi samazinot iespējamo slodzi.

Ņemot vērā to, ka augustā gaidāms būvinspektoru atzinums par Mežaparka Lielās estrādes izturību, Papule norādīja, ka komisija mēģinās savā rīcībā iegūt šos atzinumus, jo patlaban komisijas rīcībā šādas informācijas nav.

Uzņēmuma "LBS konsultants" valdes priekšsēdētāja Helēna Endriksone informē, ka uzņēmums noslēdzis līgumu ar SIA "Rīgas meži" un saskaņā ar šo līgumu Dziesmu svētku laikā Mežaparkā ir veikti Lielās estrādes noslodzes mērījumi. Līguma izpildes termiņš ir 1.augusts, līdz ar to dati par estrādes izturību nebūs zināmi ātrāk par nākamās nedēļas beigām.

Kā ziņots, izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile izdevusi rīkojumu par komisijas izveidi XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku organizācijas izvērtēšanai, liecina IZM mājaslapā pieejamā informācija. Komisijai būs jāsniedz secinājumi par aizvadītajiem svētkiem un ierosinājumi turpmāko svētku rīkošanai.

Komisijā iekļauti Izglītības un zinātnes, Kultūras, Veselības, Labklājības un Iekšlietu ministrijas, kā arī Pārtikas un veterinārā dienesta un VISC pārstāvji. Viņu uzdevums būs analizēt dažādus organizatoriskos aspektus, tostarp dalībnieku slodzi svētku laikā, ēdināšanu, drošības un veselības nodrošināšanas jautājumus, kā arī iesaistīto pušu komunikāciju.

Ministre sagaida, ka komisija, izvērtējusi šo svētku pieredzi, sniegs secinājumus un ieteikumus nākamo svētku rīkošanai.

Arī Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) solīja, ka aicinās veidot ekspertu komisiju, lai izvērtētu Dziesmu un deju svētku organizēšanu, kā arī bērnu slodzes samērīgumu, ēdienkartes sabalansētību un citus kritiskos faktorus, kuru dēļ bērniem radās veselības problēmas.

XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku organizatori uzskata, ka bijis izdarīts viss, lai svētki būtu droši.

Jau ziņots, ka 11. jūlija vakarā, kad Mežaparka estrādē notika XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma koncerta ģenerālmēģinājums, daudziem dziedātājiem kļuva slikti un viņi paģība. Mediķi slimnīcā nogādāja 17 bērnus. Ņemot vērā minēto, izglītības un zinātnes ministre naktī nolēma atcelt nākamajā dienā paredzēto svētku gājienu, tomēr realitātē gājiens notika un dalībnieki tajā devās brīvprātīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!