Foto: DELFI

Viedoklim, ka līdzšinējam Latvijas Nacionālās operas (LNO) direktoram Andrejam Žagaram jāpaliek operas valdē šodien piepulcējušies arī ilggadēji LNO atbalstītāji - "WESS Auto Grupa" akcionārs Aleksandrs Oskins un Latvijas Darba devēju konfederācijas prezidents un uzņēmuma "Aldaris" bijušais prezidents Vitālijs Gavrilovs, informē LNO sabiedrisko attiecību vadītāja Ieviņa Ancena

Oskins pauž, ka kultūras ministres rīcība raisījusi īstu kultūršoku, ignorējot profesionālas un godājamas komisijas lēmumu ievēlēt Andreju Žagaru LNO valdē un viņam radies jautājums, kāda nozīme bijusi šādas komisijas izveidei?

"17 gadu laikā, kopš Andrejs Žagars vada Latvijas Nacionālo operu, tā kļuvusi par Ziemeļeiropas izcilāko augstās mākslas institūciju. Tas noticis, pateicoties Žagara kunga spilgtajai personībai! Andrejam Žagaram piemīt inteliģence, harizma, laba intuīcija un spēja vadīt tik sarežģītu organismu kā operas un baleta teātris. Par spīti ekonomiski sarežģītajiem apstākļiem, Latvijas Nacionālā opera kļuvusi par Latvijas nacionālo lepnumu ar izcilu starptautisku reputāciju, un lielā mērā tas ir Andreja Žagara nopelns, ko apliecina viņa veiksmīgā, ilgtermiņā vērstā darbība un saņemtie apbalvojumi starptautisko kultūras sakaru stiprināšanā."

"Wess Auto Grupa" ar bažām raugās uz situāciju, kad viena ministra personiskās ambīcijas, izmantojot politisko varu, draud sagraut labu reputāciju. Tas ir sitiens, kas vērsts ne tikai pret Žagaru personiski, bet arī pret Latvijas Nacionālās operas un baleta sasniegumiem," pauž Oskins.

Savukārt Latvijas Darba devēju konfederācijas prezidents Vitālijs Gavrilovs atgādina, ka "Aldara" sadarbība ar Latvijas Nacionālo operu sākās jau 1993. gadā, tādējādi kopā ar Andreju Žagaru un toreizējo Kultūras ministrijas vadību aizsākot mecenātisma tradīcijas Latvijas kultūras jomā.

"1997. gadā nodibinājām "Aldara" starptautisko Gada balvu operā, kas tagad jau ar citu nosaukumu ir kļuvusi par neatņemamu LNO tradīciju un kurai izvirzīti un apbalvojumus ieguvuši daudzi vietējie un arī ārvalstu mākslinieki.

Kopīgi ar Andreju Žagaru esam veltījuši daudz laika un pūļu sabiedrības informēšanai par operas aktualitātēm, veidojot operas ziņas televīzijā un īstenojot citas aktivitātes. Ar gandarījumu esmu vērojis, ka Operas atbalstītāju pulks aug no gada gadā. Atbalsts kļūst arvien daudzveidīgāks un bagātīgāks, jo uzņēmēji prot novērtēt Andreja Žagara ideju par to, ka kvalitatīvu produktu – gan mākslā, gan biznesā – var veidot tikai profesionāļi.

Pieredzējusi komanda profesionālā vadībā šajos gados ir spējusi pacelt mūsu Nacionālo operu starptautiskā līmenī, tādējādi stiprinot ne tikai mūsu pozīcijas kultūras jomā, bet arī dodot būtisku ieguldījumu tautsaimniecības attīstībā un Latvijas tēla veidošanā pasaulē. Šajā jomā ar Andreju Žagaru un LNO sadarbojamies arī tagad un augstu vērtējam viņa ieguldījumu, jo LNO ir ilggadējs un ļoti aktīvs LDDK biedrs,"  atbalstu Žagaram skaidro Gavrilovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!