Foto: F64

Latvijas Nacionālās operas (LNO) direktors Andrejs Žagars, kuram šonedēļ beidzas pērn uz gadu parakstītais darba līgums, turpinās operas direktora amatā strādāt līdz LNO jaunās valdes iecelšanai.

Kā pastāstīja Kultūras ministrijas valsts sekretāra vietnieks Uldis Lielpēters, ministrija jau pagājušā gada 12.decembrī pie iepriekš noslēgta darba līguma noslēdza ar Žagaru vienošanos, kas paredz viņa palikšanu amatā līdz jaunās valdes darbu sākšanai.

LNO jaunās valdes iecelšanu paredz likumprojekts grozījumiem Latvijas Nacionālās operas likumā. Patlaban likumprojekts, kas paredz operā koleģiālu valdi, izskatīts Saeimā otrajā lasījumā, taču, kā uzsvēra Lielpēters, jautājums par LNO jaunās valdes iecelšanu neapšaubāmi ir šā gada uzdevums.

Ar Kultūras ministrijas parlamentārās sekretāres Ineses Laizānes (VL-TB/LNNK) palīdzību Kultūras ministrija iesniegusi priekšlikumus likumprojektam uz trešo lasījumu. Priekšlikumi izstrādāti, sadarbojoties ministrijai ar operu, tādēļ ir rasta vienprātība un savstarpēja sapratne par to, kādā veidā no šā brīža situācijas, kad operai ir viens direktors, pāriet uz koleģiālas pārvaldes modeli.

Ministrijas valsts sekretāra vietnieks pauda, ka valde operā trīs cilvēku sastāvā ir uzskatāma par labu izvēli, jo opera ir liela un sarežģīta kapitālsabiedrība, kā arī operai ir liels kolektīvs un LNO ir uzticēta dažādu funkciju īstenošana.

Izstrādātie priekšlikumi attiecas gan uz valdes locekļu izvēlēšanās procedūru, gan termiņiem, kā arī priekšlikumos piedāvāta kārtība, kādā notiks pāreja uz jaunās valdes izveidošanu, lai tas dotu vislabākos rezultātus.

"Šajā gadījumā rezultāts ir pats svarīgākais. Iesniegtie priekšlikumi paredz, ka Kultūras ministrija ne vēlāk kā līdz šā gada 1.jūlijam izsludina konkursu uz valdes locekļu amatiem. Šis laiks nav izvēlēts nejauši, jo zināms, kas LNO šajā sezonā realizēs grandiozu, var teikt, starptautisku vai pat pasaules līmeņa projektu, jūnijā skatītājiem piedāvājot noskatīties Riharda Vāgnera visu "Nībelunga gredzena" ciklu," sacīja Lielpēters.

Jaunās operas valdes izraudzīšanas termiņi izvēlēti tādi, lai netraucētu notikt "Nībelunga gredzena" cikla izrādēm. Noslēdzoties izrādēm, ar jauniem spēkiem varēs ķerties klāt administratīvo lietu sakārtošanai. Sagaidāms, ka visi nepieciešamie dokumenti būs sagatavoti jau krietnu brīdi iepriekš, taču formālās procedūras tiks sāktas pēc tam, kad būs pabeigts Vāgnera "Nībelunga gredzena" projekts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!