Foto: F64

Latvijas Nacionālās operas (LNO) direktors Andrejs Žagars saņēmis un arī apstiprinājis uzaicinājumu no prestižās Krievijas Valsts teātra Mākslas universitātes (GITIS) kļūt par Muzikālā teātra režijas un aktiermeistarības katedras un operas režijas un muzikālo teātru aktiermākslas kursa māksliniecisko vadītāju.

Kā informēja operas Komunikāciju daļas vadītāja Katrīna Leiškalne, audzēkņu atlase uz Žagara vadīto meistarklasi tika izsludināta jau jūnija sākumā, bet iestājeksāmeni notika aizvadītās nedēļas vidū.

Krievijas Teātra mākslas universitāte ir vecākā un lielākā teātra skola pasaulē, kas tikusi dibināta 1878.gadā. Mūsdienās GITIS ir unikāla teātra universitāte, kas tās absolventiem nodrošina ne tikai ar teātra mākslu saistītu profesiju apguvi, bet arī tradicionālo augstāko izglītību mākslā un humanitārajās zinātnēs.

Žagars var savienot direktora amatu ar pedagoģisko darbu, taču šis darbs ir veicams ārpus direktora amata darba laika, pauda Kultūras ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Lolita Rūsiņa.

Ņemot vērā likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā", kas nosaka speciālos valsts amatpersonas amata savienošanas ierobežojumus, LNO direktors var savienot direktora amatu ar pedagoģisko darbu.

Savukārt jūnija pēdējā dekādē LNO direktors dosies uz Ķīnu, lai piedalītos Ķīnas Nacionālā mākslas centra rīkotajā ceturtajā pasaules operu un teātra forumā, kur, pēc organizatoru aicinājuma, uzstāsies ar referātu "Klasiskās operas perspektīva un attīstība".

Šogad pasākuma formāts paredz apskatīt daudzus operas un teātra mākslas attīstībai nozīmīgus tematus, tostarp tiks runāts par sadarbību un pieredzes apmaiņu starp operteātriem, jaunas auditorijas piesaisti, operu iestudēšanu un jaunāko tehnoloģiju izmantošanu tajās.

LNO, kura ir iemantojusi plašu starptautisku atpazīstamību un ietekmi mākslas pasaulē, ir izveidojusies laba ilgtermiņa sadarbība ne tikai ar Eiropas, bet arī ar Āzijas valstu teātriem - LNO trupa vairakkārt ir viesojusies Taivānā, Honkongā, Makao, tāpat arī Pekinā un citās Ķīnas pilsētās.

Žagars atzīst, ka dalība pasaules operu un teātra forumā ir lieliska iespēja mūsu teātrim attīstīt un veidot jaunus sadarbības virzienus, iegūt jaunu pieredzi un zināšanas, kā arī būt informētiem par aktuālākajām skatuves mākslas tendencēm un tehnoloģiskajiem risinājumiem. "Mūsu uzdevums ir ne tikai iegūt jaunus instrumentus Latvijas operas un baleta mākslas attīstībai, bet arī dalīties ar pašmāju sasniegumiem, inovācijām un pieredzi, kas tiek augstu vērtēti visas pasaules mērogā," pauda LNO direktors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!