Foto: F64

Latvijas Nacionālās operas (LNO) vadītājs Andrejs Žagars uzskata, ka lielākas algas ir pelnījuši visi operas darbinieki, un cer uz dialogu ar LNO kora arodbiedrību, kas jūnijā gatavojas pieteikt streiku.

"Domāju, ka streika forma nav labākais veids komunikācijai, un mēs ceram, ka dialogs dos labākus rezultātus," otrdien Rīgas Operas festivālam veltītā preses konferencē sacīja Žagars.

Viņš teica, ka visās nozarēs strādājošie Latvijas iedzīvotāji gribētu atgriezties pie pirmskrīzes algas un tas nav nekas pārsteidzošs. "Es arī gribētu, lai man būtu 2009.gada alga," piebilda Žagars.

"Kad valsts atdos operai 2009.gada finansējumu, operas administrācija ar lielu prieku visiem sadalīs un atdos 2009.gada algas," norādīja LNO direktors un piemetināja, ka pēdējos divus gadus operas vadība pastāvīgi cīnījusies par papildu finansējumu.

"Domāju, ka ne tikai 47 kora dalībnieki, bet visi 576 operas darbinieki ir pelnījuši lielāku atalgojumu. Tāpēc mēs arī turpināsim cīnīties," viņš klāstīja.

Uz jautājumu, vai operas direktors ir pārliecināts, ka koristu streiks neizjauks gaidāmo Rīgas Operas festivālu, viņš atbildēja, ka pilnīgi droši par to nevar būt arī operu vadītāji ļoti attīstītās valstīs ar stabilu finansējumu.

"Bet mums nav bijis tā, kā, piemēram, Vācijā, kur izrādes spēlē ar klavierēm, jo orķestris atsakās," atzina Žagars. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka operas vadība izmantos visas tiesiskās iespējas un likumā paredzētās normas, lai nodrošinātu Rīgas Operas festivāla norisi.

Jau vēstīts, ka LNO kora arodbiedrība pirmdien paziņoja par plāniem no 8.jūnija pieteikt streiku, kas varētu apdraudēt no 5. līdz 17.jūnijam gaidāmo Rīgas Operas festivālu.

Arodbiedrība prasa atjaunot kora māksliniekiem arodbiedrības biedriem pilnu darba slodzi un darba algu, pārtraukt diskriminējošu noteikumu piemērošanu, slēdzot nepamatotus terminētus darba līgumus, un pārtraukt nepamatotu pārbaudes laika nosacījumu iekļaušanu terminētajos darba līgumos, kas atkārtoti tiekot slēgti ar kora māksliniekiem arodbiedrības biedriem.

Tikmēr LNO vadība streika pieteikumu uzskata par pārsteidzīgu un nepamatotu, un pēc streika pieteikuma saņemšanas plāno vērsties tiesā ar pieteikumu atzīt LNO kora arodbiedrības streika pieteikumu par nelikumīgu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!