Foto: F64
Līdzšinējais Latvijas Nacionālās operas (LNO) direktors Andrejs Žagars terminēto līgumu par operas turpmāko vadību plāno parakstīt otrdien.

"Saskaņā ar iepriekšēju vienošanos līgumu parakstu rīt pēcpusdienā," īsziņā informēja Žagars, plašākus komentārus pagaidām nesniedzot.

Kultūras ministrijas (KM) valsts sekretāra pienākumu izpildītājs Uldis Lielpēters norādīja, ka dokumentā pēc Žagara lūguma varētu mainītas nelielas nianses, tomēr galvenie KM nosacījumi paliks nemainīgi. Proti, Žagaram saskaņā ar līgumu triju mēnešu laikā būs jāizstrādā LNO organizatoriskā struktūra, paredzot valdi triju cilvēku sastāvā ar skaidri noteiktiem pienākumiem un pilnvarām, jāizstrādā operas risku pārvaldības procedūras un jāuzlabo grāmatvedības politika, jāsagatavo ziņojuma projekts par operas tālākās darbības scenārijiem finansiālās darbības uzlabošanai, pamatojoties uz funkciju audita rezultātiem. Ziņojums pēc tam tiks iesniegts skatīšanai valdībā.

Tāpat Žagaram būs jāizstrādā LNO gada plāns, kas balstīts uz operas darbības stratēģiju. "Tas būs ne tikai finanšu apguves plāns vienam gadam, bet jāsasaista ar operas stratēģiju, kādai ir jābūt pēc likuma," pastāstīja Lielpēters.

Viņš uzsvēra, ka funkciju auditu pasūtīs KM un tas nedublēsies ar KM darba grupas pienākumiem, veicot ātro operas finanšu stāvokļa novērtējumu, kā arī ar KM ieceltā revidenta darbu. "Tas būs vairāk kā instruments darbības uzlabošanai nākotnē," paskaidroja operas kapitāldaļu turētājs. Auditā izvērtēs, cik izmaksā dažādas operas funkcijas un kas jāuzlabo, lai opera būtu finansiāli stabila.

Ja Žagars triju mēnešu laikā neveiks līgumā paredzētos uzdevumus, sekas būs "kā ar jebkuru līgumu, kurā ir noteiktas saistības", atzina KM pārstāvis.

Jau vēstīts, ka Žagars pirms nedēļas saņēma Kultūras ministrijas piedāvāto līgumu par Latvijas Nacionālās operas vadību uz laiku un konceptuāli piekrita turpināt darbu LNO vadītāja amatā. Tomēr, pirms parakstīt jauno līgumu ar tam pievienoto vienošanos, viņš vēl kopā ar juristu vēlējās izskatīt tā punktus un saistības.

Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (Nacionālā apvienība) pirms Ziemassvētkiem neapstiprināja Žagaru operas direktora amatā uz vēl vienu termiņu, lai gan viņš bija bija vienīgais pretendents konkursā uz šo amatu un viņu virzīja arī KM izveidotā konkursa komisija. Ministre savu lēmumu pamatoja ar iespējamām nopietnām finanšu problēmām operā.

Tomēr pēc rūpīgākas iepazīšanās ar situāciju ministre tomēr piedāvāja Žagaram noslēgt terminētu līgumu ne ilgāk kā uz gadu ar konkrētiem uzdevumiem tuvāko triju mēnešu laikā, tostarp operā būtu jāveic jauns finanšu un funkcionālais audits. Viņa uzstāj arī uz likuma par operu grozīšanu, lai paplašinātu operas valdi no pašreizējā viena līdz trim valdes locekļiem, kā arī uz sabiedrības uzticības padomes izveidošanu, kas sekotu LNO darbībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!