Foto: LETA
Jau tuvākajā laikā pārmaiņas varētu skart Latvijas Nacionālās operas (LNO) administrāciju – operas direktors iecerējis mainīt tās struktūru un optimizēt atsevišķas funkcijas, tomēr sīkākas detaļas pagaidām neatklāj.

Žagars intervijā aģentūrai BNS pastāstīja, ka pie izmaiņām administrācijas struktūrā pašlaik tiek strādāts un tās notiks jau pirms funkciju audita beigām aprīļa otrajā pusē. Kolīdz pārmaiņas būs veiktas, viņš ar tām labprāt iepazīstināšot.

"Administratīvās izmaksas ir 10% no visiem izdevumiem, un šis apmērs ir proporcionāls tik lielai organizācijai. Mēs vēl skatāmies, kā to samazināt – iespējams, izdosies administrāciju samazināt par 1–1,5%," klāstīja LNO direktors.

Viņš arī atzina, ka neredz iespēju samazināt operas izdevumus uz piemaksu rēķina. Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende iepriekš izteikusies, ka LNO varētu ietaupīt 100 tūkstošus latu uz administratīvajām izmaksām, tomēr Žagars tam nepiekrīt.

Operas direktors norādīja, ka šis skaitlis nācis no Kultūras ministrijas (KM) pērn veiktā audita, kurā minēts, ka kopējais piemaksu apmērs operas darbiniekiem ir 96 tūkstoši latu.

"Lielākās piemaksas no šīs summas ir tikušas mākslinieciski vadošajam personālam – vadošajiem operas un baleta solistiem, kuriem ir pamatalga un trīs pakāpju piemaksas par veicamajiem uzdevumiem. Šādas piemaksas mēs nedrīkstam samazināt, jo, pirmkārt, esam apņēmušies tās maksāt koplīgumos ar arodbiedrībām un, otrkārt, tas ir vienīgais veids, kā mēs varam atbalstīt savus vadošos māksliniekus," uzsvēra Baltā nama direktors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!