Foto: LETA

Tuvojoties paredzētajai Kultūras ministrijas (KM) pasūtītā audita Latvijas Nacionālajā operā (LNO) rezultātu paziņošanai, Operas direktors Andrejs Žagars atklāj - opera visus parādus ir nomaksājusi, tomēr, lai nākamajos gados varētu sasniegt mākslinieciskās ieceres, būs nepieciešams pusmiljons latu vairāk, un tiek cerēts, ka KM šādu prasību izpildīs, - to Žagars piektdienas rītā pauda LNT raidījumā "900 sekundes".

2013.gads ir trīs izcilu komponistu - Vāgnera, Verdi un Britena - jubilejas gads, un LNO tādēļ iecerējusi īpašu programmu, savukārt 2014.gadā, kad Rīga kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu, paredzēti astoņi latviešu komponistu jauniestudējumi vai atjaunojumi. Šādām radošajām iecerēm nepieciešams vēl papildus pusmiljons latu klāt pie esošā LNO budžeta, pauda Žagars, norādot: "Neesmu saņēmis signālus no kultūras ministres [Žanetas Jaunzemes-Grendes]", ka prasīto finansējumu KM varētu atteikt.

Jau vēstīts, ka pērnā gada nogalē publiski kļuva zināms par Jaunzemes-Grendes un Žagara konfliktu. Ministre pārmeta LNO vadībai nesaimnieciskumu, kā rezultātā opera nokļuvusi parādos, kā arī pasūtīja auditu, pēc kura varētu lemt, vai Žagars ir cienīgs palikt LNO vadītāja amatā. LNT raidījumā LNO boss saka, ka tagad operai vairs nekādu parādu neesot, vienīgi "īslaicīgas kreditora saistības", kas esot normāli tik lielam uzņēmumam.

Žagars paredz, ka audita rezultāti būs viņam labvēlīgi, vienīgi tiks ieteikts mainīt operas pārvaldību, izveidojot valdi ar trim cilvēkiem, un šādam solim Žagars pats piekrīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!