Foto: LETA

"LNO no ārvalstīm turpina saņemt komentārus par LNO jaunās valdes sastāvu", vēstulē mediju pārstāvjiem pauž LNO sabiedrisko attiecību vadītāja Ieviņa Ancena. Viņa norāda, ka apbēdinājumu un satraukumu par Andreja Žagara neiekļaušanu operas valdē izteicis gan Igaunijas Nacionālās operas direktors Aivars Mae, gan Maskavas Lielā teātra Jauno dziedātāju studijas vadītājs Dmitrijs Vdovins un Starptautiskās mākslinieku aģentūras "Hollander-Calix" vadītāji - profesore Ariane Holendere-Kaliksa un dr. Adrians Holenders.

"Esam ļoti apbēdināti par radušos situāciju un ceram, ka viss nokārtosies. Tieši Andreja Žagara vadībā Latvijas Nacionālā opera piedzīvojusi izcilu attīstību, kļūstot par nozīmīgu un respektablu kultūras institūciju visā Eiropā. Viņš pamanījis un atklājis daudzus jaunus latviešu talantus un palīdzējis viņiem atvērt durvis uz starptautisku atzinību. Tāpēc mēs patiesi ceram, ka tiks atrasts labākais risinājums šajā jautājumā," pauž Igaunijas Nacionālās operas direktors Aivars Mae.

Savukārt Maskavas Lielā teātra Jauno dziedātāju studijas vadītājs Dmitrijs Vdovins norāda, ka ir "satriekts un dziļi vīlies, plašsaziņas līdzekļos lasot par Latvijas Kultūras ministrijas lēmumu – neiekļaut Andreja Žagara kandidatūru Latvijas Nacionālās operas jaunajā valdē".

"Šis cilvēks taču paveicis neiedomājamu darbu Latvijas Nacionālajā operā! Tieši viņa vadībā Latvijas Opera no pieticīga un vietēja mēroga kultūras institūcijas izaudzis par vienu no vadošajiem un spožākajiem Eiropas opernamiem. Žagara kunga mākslas izpratni, dziļās zināšanas un personīgo šarmu respektē visa Eiropas elite un pasaule!

Vēl joprojām viņš ir jauneklīgas enerģijas, interesantu ideju un radošu plānu pārpilns. Turklāt gandrīz visi spožie Latvijas operdziedātāji, kad šobrīd bauda pasaules slavu, Žagaru sauc par savu krusttēvu. Viņa nopelni jauno talantu izaugsmē un starptautisko sakaru veicināšanā ir nenovērtējami!

Šādu cilvēku ir ļoti maz ne tikai Austrumeiropas, bet visas pasaules operteātru kontekstā. Manuprāt, būtu liela kļūda atņemt Operai tik izcilu līderi; esmu pārliecināts, ka manam viedoklim piekrīt visi mani kolēģi ne tikai Lielajā teātrī, bet arī daudzos starptautiskajos opernamos," norādījis Vdovins.

Sašutumu elektroniskā vēstulē kultūras ministrei Žanetai Jaunzemei-Grendei izteikuši arī starptautiskās mākslinieku aģentūras "Hollander-Calix" vadītāji - profesore Ariane Holendere-Kaliksa un dr. Adrians Holenders. Šī aģentūra pārstāv daudzus izcilus dziedātājus, tostarp arī Aleksandru Antoņenko un Egilu Siliņu.

Vēstulē esot paustas bažas par Andreja Žagara izslēgšanu no Latvijas Nacionālās operas vadības, jo starptautiskajā skatījumā tieši Žagara kungs esot nodrošinājis Latvijas Operai pasaules atzinību un visaugstāko māksliniecisko novērtējumu.

"Viņa pieredzi operas mākslā, režisora talantu un izcilās menedžera dotības respektē un apbrīno operas profesionāļi un viņa kolēģi visā pasaulē. Uzskatām, ka atsacīšanās no Andreja Žagara klātbūtnes Latvijas Nacionālās operas nākotnei nozīmētu lielu zaudējumu. Tāpēc iesakām Latvijas Kultūras ministrijai pārskatīt savu lēmumu: tas būtu Latvijas kultūras dzīves interesēs, jo jūsu kultūra tiek augstu vērtēta visā Eiropā," teikts aģentūras "Hollander-Calix" vadītāju vēstulē Jaunzemei-Grendei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!