Foto: Publicitātes attēls

Šī gada marta sākumā dzejnieks un tulkotājs Jānis Elsbergs sociālajā medijā "Facebook" pauda viedokli, ka beidzot pienācis laiks Rīgā kādu no ielām nosaukt viņa mātes – rakstnieces un tulkotājas Vizmas Belševicas – vārdā. Literāte ir Grīziņkalna bērns – dzīve strādnieku rajonā, Vārnu ielā, spilgti aprakstīta Belševicas populārajā autobiogrāfiskajā romānā "Bille". Par to atgādina arī Billei veltītā piemiņas plāksne pie Vārnu ielas 6. nama fasādes.

Elsbergs "Facebook" rakstīja: "Vārnu ielas nosaukums ir svēts un neaizskarams. Bet turpat blakus – Laboratorijas ielu iesaku pārsaukt par Vizmas Belševicas ielu."

Tomēr liels bija dzejnieka pārsteigums, kad viņš atklāja – Vizmas Belševicas iela Rīgā jau ir. Precīzāk – daļa ielas. Kopš 2023. gada janvāra par Vizmas Belševicas ielu kļuvusi puse no Detlava Brantkalna ielas Purvciemā. Otrai pusei ticis Annas Brigaderes vārds.

"Kaut kāda zarna starp daudzstāvu mājām," rakstīja Elsbergs, norādot, ka Vizmas Belševicas vārds ielai piešķirts bez konsultēšanās ar tuviniekiem.

Kāpēc ne Leiputrijas iela?

Sarunā ar "Delfi" Jānis Elsbergs stāsta, ka līdz šim Belševicas ģimene oficiāli nav rosinājusi kādu ielu nosaukt viņas vārdā. Taču tāda vēlēšanās jau sen bijusi viņas dzīvesbiedram – tulkotājam un vijoļmeistaram Zigurdam Elsbergam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!