Foto: Publicitātes foto

Pasākumu sērijas "Zemlika nāk…" ietvaros šīs nedēļas nogalē Durbē gaidāmi gan "Arms And Sleepers" no ASV un "Sun Glitters" no Luksemburgas dubultkoncerts, gan Latvijas Nacionālā teātra viesizrāde "Zēns", portālu "Delfi" informē pasākuma rīkotāji.

Sestdienas, 26. augusta vakarā ar dubultkoncertu "Noliktavā" Latvijā atgriezīsies dažādās inkarnācijās mūsu pusē jau vairākkārt koncertējušais Mirzas Ramiča (Mirza Ramic) projekts "Arms And Sleepers" no Bostonas kopā ar 2012. gada festivāla "Zemlika" viesi Viktoru Fereiru (Victor Ferreira) jeb "Sun Glitters".

""Arms And Sleepers" ar elektroniku un bītiem eksperimentē vairāk nekā "Morcheeba" vai "Portishead". Mūziķi atsakās piederēt kādai no scēnām vai žanriem, tāpēc viņu radītās klusinātās, maģiskās skaņas joprojām ir unikālas." Tā pēc albuma "Life Is Everywhere" noklausīšanās rakstījis medijs "NPR".

Par šī gada pavasarī dienasgaismu ieraudzījušo "Arms And Sleepers" jaunāko pilnmetrāžas albumu "Life Is Everywhere" pats Mirza stāsta, ka to radīt iedvesmojuši patiesi notikumi Čikāgas dienvidu rajonos un turienes dzīvelīgā jaunatne. Ar šo albumu mūziķi vēlējušies runāt par nepieciešamību pēc laipnības, līdzcietības mūsdienu vientuļajā un nedrošajā digitālajā laikmetā. Albuma tapšanā aktīvi līdzdarbojies arī Viktors jeb "Sun Glitters", un tajā dzirdami vairāki viesmūziķi – "MC Serengeti", "Airøspace" un citi.

"Sun Glitters" plašākai publikai zināms kļuva 2011. gadā, izdodot savu albumu "Everything Could Be Fine". Sekojot mūziķiem "Balam Acab", "Holy Other" vai, piemēram, "How To Dress Well", Fereira pierāda, ka skrapstoša, klikšķoša un pulsējoša rhythm & blues skanējumam ar rotaļīgu un mīklaini augstu piepaceltu vokālu nav konkrētas vietas vai robežu. Kāds to dēvē par chillwave, kāds – par synth-pop, ambient vai dream-pop… Ļoti iespējams, ar katru no šiem atslēgas vārdiem var trāpīt precīzi un arī pilnīgi garām. Tiesa, šogad iznākušais "Sun Glitters" albums "It Will Be Forever" ir mūziķa mīlestības vēstule ne tik senai pagātnei… Vai arī laikam tik tālu nākotnē, ka to nav iespējams iztēloties.

Savukārt svētdienas pievakarē Durbes kultūras namā notiks Elmāra Seņkova Latvijas Nacionālajā teātrī iestudētās Huana Majorgas lugas "Zēns" izrāde.

Populārā spāņu mūsdienu dramaturga Majorgas luga ir darbs par skolotājiem un skolniekiem, par tēviem un dēliem, par cilvēkiem, kuri redzējuši jau pārāk daudz, un cilvēkiem, kuri vēl tikai mācās skatīties. Darbs par baudu, ko sagādā ieskatīšanās svešās dzīvēs, un par risku, ko rada iespēja sajaukt dzīvi ar literatūru. Darbs par tiem, kas izvēlas pēdējo solu – vietu, no kuras vislabāk pārredzami visi pārējie soli.

Lugas oriģinālais nosaukums ir "Zēns no pēdējā sola", bet ievērojamais franču režisors Fransuā Ozons, uzņemot šo lugu filmā, to nosauca par "Mājā". Luga ir pirmiestudējums Latvijā un pirmais vispār šī autora darba iestudējums Latvijā, kas tapis ar autora laipnu atļauju un patiesu interesi par Elmāra Seņkova ieceri.

Teātra kritiķe Ieva Rodiņa savulaik savā recenzijā portālā "Kroders.lv" rakstījusi:, ka ""Zēns" [..] ir izteikti intelektuāla izrāde, kas no skatītāja pieprasa absolūtu koncentrēšanos – pirmkārt, iedziļinoties sižetā, bet, otrkārt, arī sekojot līdzi varoņu attiecībām, kas zīmētas psiholoģiski smalkiem pavedieniem". Turpetī, viņas kolēģe Silvija Radzobe savā vērtējumā to nosauc par "trīs vienā", jo izrāde ir gan detektīvs, gan ironiska komēdija, gan psiholģiska drāma reizē. Turklāt – visizsmalcinātākajā formā. Ar dzīviem un saistošiem aktieru darbiem.

Lomās redzami Ivars Puga, Ināra Slucka, Uldis Siliņš (vai Igors Šelegovskis), Jurģis Spulenieks (vai Kārlis Reijers), Juris Hiršs un Zane Jančevska.

2015./ 2016. gada sezonā izrāde un tās veidotāji tikuši nominēti vairākām "Spēlmaņu nakts" balvām. Elmārs Seņkovs kā Gada režisors, uzvedums kā Gada mazās formas izrāde, aktieris Uldis Siliņš – Gada jaunais skatuves mākslinieks, bet Evija Pintāne un Linda Ģībiete kā Gada gaismu un video mākslinieces.

Biļetes uz abiem pasākumiem ir nopērkamas elektronisko biļešu tirdzniecības vietnē internetā. Ņemot vērā pasākumu norises vietu ietilpību, pārdošanā ierobežots skaits biļešu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!