Ziedoņa muzejs uz Lieldienām laidis klajā stāstu par vienu no Imanta Ziedoņa kolekcijām. Rakstnieks reiz risinājis vienmēr aktuālo jautājumu – vista vai ola? Imantam Ziedonim bijusi prāva apgleznotu olu kolekcija, kas glabāta viņa un aktrises Ausmas Kantānes dzīvesvietā Rīgā.

Kā vēsta muzeja pārstāvji, Imants Ziedonis īpaši pasūtīja izgatavošanai koka oliņas. Kad viņš devās ārā no mājas, nesa tās līdzi - ja ceļā izdevās satikt kādu paziņu, ola tika nodota apgleznošanai un pēc tam ļoti gaidīta atpakaļ.

Rakstnieka sieva Ausma Ziedone-Kantāne atzīst, ka apgleznotas bija ne tikai koka olas, bet arī īstas vistu olas, no kurām daļa laika gaitā ir gājusi bojā. Imants Ziedonis olas apgleznošanai bija iedevis tādiem laikabiedriem kā maestro Raimondam Paulam, fotogrāfam Gunāram Janaitim, māksliniekiem Džemmai Skulmei, Jāzepam Pīgoznim, Vitoldam Kucinam un Maijai Brencei, un vēl daudziem citiem.

"Esam priecīgi šajā gadskārtā pastāstīt par Imanta Ziedoņa dārgumiem – apgleznoto olu kolekciju. Pateicoties Ausmai Ziedonei-Kantānei, tā Ziedoņa muzeja krājumā nonāca 2022. gada sākumā. Līdz šim jau ir izpētīti vairāku apgleznoto olu stāsti, identificēti vairāku mākslas darbu autori. Mēs turpināsim kolekciju pētīt un uzmeklēsim tos, kuriem Imants iedeva šīs olas izdaiļot," pauž Ziedoņa muzeja vadītāja Rūta Šmite. Atklājies, ka Imants Ziedonis ne tikai lūdzis kādam citam izrotāt olas, bet arī dekorējis tās pats un iegādājies jau apgleznotas olas kā suvenīru no saviem ārvalstu ceļojumiem.

Šobrīd Ziedoņa muzeja krājumā uzņemtas 69 izrotātas olas, un par dažām no tām izveidoti videostāsti.

Stāsti par Imanta Ziedoņa kolekciju ir daļa no pētniecības cikla "Fragmenti, kas palīdz dzīvot", kura programmā arī patlaban pieejama brīvdabas izstāde Ziedoņa muzejā Murjāņos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!