Foto: LETA
Būvniecības uzņēmums SIA "Arčers" 18. jūlijā noslēgs līgumu ar Rīgas domes Īpašuma departamentu par kultūras pils "Ziemeļblāzma" ēku kompleksa rekonstrukciju un restaurāciju. Līguma summa šobrīd ir 7 597 027 lati, portālu "Delfi" informē Rīgas Domes pārstāvji.

Kompleksa rekonstrukcijai, restaurācijai jābūt pabeigtai pēc 20 mēnešiem. Kompleksa atjaunošanas laikā vairākās objekta atvērto durvju dienās interesentiem būs iespēja iepazīties ar rekonstrukcijas un restaurācijas gaitu, paveikto darbu apjomu.

Rekonstrukcija un restaurācija aptvers visas kultūras pils "Ziemeļblāzma" kompleksā ietilpstošās ēkas, kā arī vairāk nekā piecus hektārus plašo apkārtējo parku. Tādējādi pēc rekonstrukcijas šī teritorija būs piemērota plašiem kultūras un citiem sabiedriskiem pasākumiem ne vien iekštelpās, bet arī brīvā dabā.

Jau ziņots, ka pirms rekonstrukcijas darbiem, apsekojot kultūras pili, būvnieki konstatējuši, ka ēka šobrīd ir ļoti sliktā stāvoklī, īpaši novecojis un pat bīstams ir ēkas jumts. Laika gaitā veiktie dažādie remontdarbi lielākoties notikuši bez pietātes pret vēsturiskajām vērtībām.

Ēkas iekštelpu rekonstrukcija un restaurācija notiks, saglabājot jau to esošo funkcionālo pielietojumu, pirmatnēji izbūvētajās telpās iespēju robežās tiks atjaunotas vēsturiski kultūrnozīmīgās interjera detaļas. Piemēram, renovēti vēsturiskie gaismas ķermeņi. Pirmo reizi ēkā rekonstruēs bēniņu līmeni, kur tiks iekārtota deju mēģinājumu zāle jeb baleta klase. No jauna ēkā tiks ierīkotas arī vairākas nodarbību telpas – studijas. Pēc rekonstrukcijas un restaurācijas ēkā būs 16 amatieru kolektīviem piemērotas mēģinājumu telpas, bibliotēka, vairākas zāles pasākumu rīkošanai un interešu biedrībām, administrācijas telpas, kafejnīca. Ēku paredzēts pielāgot cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

Kultūras pilī tiks izbūvēta speciāla autonoma skaņas un gaismas pārraidīšanas sistēma, kas lielo zāli un kamerzāli ļaus izmantot plaša diapazona vajadzībām. Bibliotēkā speciāla iekārta regulēs un uzturēs grāmatu krātuvei optimālo gaisa mitrumu. Veicamo darbu apjomā ietilpst pilna ārējo un iekšējo inženiertehnisko komunikāciju izbūve, tostarp arī apgaismojuma ierīkošana Ziemeļblāzmas un Baltāsbaznīcas ielā, kā arī lietus ūdens kanalizācijas ierīkošana visas Ziemeļblāzmas ielas garumā.

Pie kompleksa iebrauktuves esošais koka namiņš pēc atjaunošanas pārtaps par informācijas centru. Apkārtējā teritorija būs pilnībā labiekārtota un apzaļumota. Atjaunotu veidolu iegūs parkā esošā rotonda un grota. Apkārtnē tiks ierīkots tējas namiņš, atpūtas lapenes, uzbūvēts 30 metrus augsts skatu tornis, ierīkots daudzfunkcionāls aktīvo nodarbību laukums, bērnu rotaļlaukums, baseins ar strūklakām.

Teritorija būs bagātīgi apzaļumota ar skuju, lapu kokiem, lapu krūmiem, zālieniem. Tiks ierīkots franču dārzs un izveidoti vairāki stādījumi ar lapu kokiem, skuju kokaugiem un ziediem.

Fotogalerija: Ušakovs un Ēlerte apmeklē kultūras pili "Ziemeļblāzma"


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!