Foto: LETA

Saistībā ar parādu par piegādāto siltumenerģiju, Latvijas Zinātņu akadēmija (LZA) nav pieslēgusi "Rīgas koncertzāles" telpas apkures sistēmai, informēja LZA.

LZA norāda, ka saistībā ar to, ka "Rīgas koncertzāle" ir parādā par piegādāto siltumenerģiju, un saskaņā ar Ministru kabineta "Siltumenerģijas piegādes un lietošanas noteikumiem", kas nosaka, ka siltumenerģijas piegādātājam ir tiesības pārtraukt siltumenerģijas piegādi lietotājam, ja lietotājs noteiktajos termiņos neveic norēķinus par to, LZA nav pieslēgusi "Rīgas koncertzāle" bijušās nomas telpas apkures sistēmai.

LZA arī uzsver, ka saskaņā ar "Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumu", kur noteikts, ka par dalībnieku un apmeklētāju drošību un veselību ir atbildīgs pasākuma organizators, akadēmija nenes atbildību par "Rīgas koncertzāle" organizētiem pasākumiem.

Akadēmija atgādina, ka jūlijā tika lauzts līgums ar "Rīgas koncertzāli" par telpu nomu. Līguma laušanas pamats bija telpu nomas un siltumenerģijas parādi. Akadēmija vairākkārt ir pieprasījusi atbrīvot telpas, tomēr "Rīgas koncertzāle" turpina šajās telpās veikt saimniecisko darbību un organizēt koncertus.

"Rīgas koncertzāles" vadītājs Juris Millers tikmēr vairākkārt iepriekš norādījis, ka nepiekrīt vienpusējai līguma pārtraukšanai un uzskata, ka šis strīds ir jārisina tiesas ceļā.Trešdien Millers portālu "Delfi" informēja, ka par LZA prettiesisko rīcību, atsakoties pieslēgt apkuri, informējis Valsts policijas priekšnieku Intu Ķuzi, lūdzot uzsākt kriminālprocesu pret šo lēmumu pieņēmušajām personām.

Millers atzina, ka Latvijas Zinātņu akadēmija, neskatoties uz pirmo zaudējumu tiesā, joprojām turpina izplatīt nepatiesu informāciju, cenšoties apmelot koncertzāli "Rīga", traucēt tās darbību un ņirgājas par Latvijas sabiedrību.

''Tie ir meli. LZA, turpinot izvairīties no dialoga, cenšas pasniegt pašas LZA apkurei izmantoto siltumenerģiju kā mūsu parādu. Proti, caur koncertzālei pienākošās siltumenerģijas skaitītāju apkure visas 2014./2015. gadu apkures sezonas laikā tika piegādāta diviem LZA stāviem, apkurinot aptuveni 800 kvadrātmetru platību, par ko LZA atsakās norēķināties. Vai tiešām SIA "Rīgas Koncertzāle" uz sava rēķina ir jāapkurina divi LZA ēkas stāvi, kurus LZA izmanto savām vajadzībām, daudzu tūkstošu apmērā? Domāju, ka nē," norādīja Millers.

Viņš uzsvēra, ka šobrīd koncertzālē "Rīga" visi plānotie pasākumi norit.

"Šobrīd koncertzāles "Rīga" telpās ir būtiski zemāka gaisa temperatūra, nekā vajadzētu, tādēļ līdz brīdim, kad apkure tiks atjaunota, aicinu skatītājus uzvilkt siltākas drēbes. Acīmredzot, apkures nepieslēgšana koncertzālei "Rīga" ir kā agonijas gārdziens un pēdējā sīkā riebeklība, ko ņirgājoties par skatītājiem, mūziķiem un aktieriem veic Latvijas Zinātņu akadēmija. Lai gan – ko gan vēl var gaidīt no iestādes, kurā sēru sludinājumi ir redzami daudz biežāk, nekā ziņas par kādiem jauniem zinātniskiem atklājumiem," sacīja Millers,

"Vēlos atgādināt, ka LZA ēka ir valsts nozīmes aizsargājamais kultūras piemineklis, kuru vienu reizi LZA darboņi jau noveda līdz kliņķim. Nu viņi cenšas to pašu izdarīt vēlreiz, tikai šoreiz – cenšoties iznīcinat atjaunoto koncertzāli "Rīga". Es ticu, ka mēs dzīvojam tiesiskā valstī un lai arī tiesas process pret LZA būs ilgs, esmu pārliecināts par tā labvēlīgu iznākumu. Līdz tam – atvainojos skatītājiem tā saucamo zinātnieku vietā par vēso gaisu koncertzālē,'' viņš turpināja.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!