Foto: LETA
Latvijas Zinātņu akadēmijas otrā stāva izstāžu zālē 10. novembrī tiks atklāts īpašs mākslas notikums "Pseidozinātniskā konference", kurā tiks piedāvāti 10 pseidozinātnēm veltīti mākslas darbi.

Kā portālu "Delfi" informēja izstādes rīkotāji no "Mākslai vajag telpu" "Konference" sadalīta piecos tēmu blokos, pavisam konferencē piedaloties desmit māksliniekiem, kuri savos mākslas darbos meklē norādes uz kādu pseido-teoriju.

Konferencē ar saviem "referātiem" pseidozinātnē uzstāsies māksliniece Baiba Baiba tandēmā ar Annu Malicku, Katrīna Neiburga un Estere Grāvere, Krišs Salmanis kopā ar "GolfClayderman", Ivars Grāvlejs un Jānis Šneiders, savukārt Miķeļa Fišera pseidozinātnisko teoriju interpretēs māksliniece Kerija Arne.

Konferencē, kas sadalīta piecos tēmu blokos, piedalās pieci pazīstami un novērtēti, kā arī un pieci jaunie mākslinieki, lai veicinātu dažādu paaudžu mākslinieku savstarpējo sadarbību un pieredžu apmaiņu. Šajos pāros vecākais mākslinieks piedāvās jaunākam interpetēt kādu savu jau esošu mākslas darbu, tajā atrodot un "aiz matiem pievelkot" kādu jaunu pseidozinātnisku teoriju, teorijas konferencē tiks izklāstītas caur izstādē apskatāmajiem darbiem.

Konferencē apskatītās tēmas netiek izpaustas iepriekš, saglabājot konspiratīvo gaisotni, ko iemieso biedējošais pseidozinātnes šarms, raksta pasākuma rīkotāji.

Mākslas notikuma kuratore Luīze Rukšāne brīdina: "Ja pie Zinātņu akadēmijas ieejas jums saka, ka tādas izstāžu zāles otrajā stāvā nemaz nav – neticiet! Šādās situācijās atrodiet sevī pitonu, pamodiniet viņu un tad šļūciet."

Izstāde 2020. gada novembrī un decembrī būs apskatāma Latvijas Zinātņu akadēmijas 2. stāva izstāžu zālē katru darba dienu no 08:30 līdz 17:00, savukārt konferences atklāšanas svētki notiks 10. novembrī no plkst. 17:00 – 19:30.

Grupas izstādi organizē fonds "Mākslai vajag telpu". Interpretācija kā vizuālās mākslas komunikācijas rīks vienmēr ir bijis fonda "Mākslai vajag telpu" fokuss. Kuratores mērķis caur šo interpretatīvo pieeju ir piedāvāt mākslas notikumu, kas rosinātu tās apmeklētājus domāt par piedāvātās informācijas autentiskumu vai absurdu, par zinātniskajām metodēm un to nozīmēm, objektīvas patiesības eksistēšanu, "fake news" un atšķirību starp uzticamiem vai neuzticamiem informācijas avotiem. Tieši šī iemesla dēļ konceptuāli par izstādes notikumu vietu ir izraudzīta Latvijas Zinātņu akadēmija.

Sekot līdzi jaunumiem un iegūt priekšstatu par gaidāmo var "Pseidozinātniskās konferences" "Instagram" kontā.

Izstādes arhitekts ir Pauls Rietums, par grafisko noformējumu parūpējusies Linda Viļumsone, savukārt tehniskos risinājumus izstādei veido Horens Stalbe.

Lai izvairītos no liekas drūzmēšanās, organizatori lūdz apmeklētājus ievērot divu metru distanci, dezinficēt rokas un iekštelpās valkāt sejas maskas. Pirms izstādes apmeklējuma ikviens aicināts iepazīties ar Covid-19 aktuālo informāciju un ierobežojumiem www.spkc.gov.lv.

Latvijas Zinātņu akadēmija atrodas Akadēmijas iela 1, Rīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!