Foto: Publicitātes foto
Šā gada 18. oktobrī Nemateriālā kultūras mantojuma padomes sēdē pieņemts lēmums par sešu jaunu vērtību iekļaušanu Nacionālajā nemateriālā kultūras mantojuma (NKM) sarakstā.

Kā "Delfi" informē Latvijas Nacionālā kultūras centra pārstāvji, iekļaušanai Nacionālajā NKM sarakstā 2021. gadā apstiprinātas sešas vērtības: Danču tradīcija Rīgā (pieteicējs biedrība "Tradicionālās kultūras centrs"), Latviešu etnogrāfisko cimdu adīšanas tradīcijas un prasmes (pieteicējs Tautas tērpu centrs "Senā klēts"), Latvijas kāršu spēle zolīte (pieteicējs Mārtiņš Plēsums), Puzuri un to darināšana Jelgavā (pieteicējs Jelgavas valstspilsētas pašvaldības iestāde "Kultūra"), Saļmes Stērnīnē. Sarakstā iekļauti arī tradicionālie psalmu un bēru dziedājumi Stirnienē (pieteicējs Stirnienes draugu biedrība), Zemgales rakstaino brunču aušana stellēs ar velkamo ierīci (pieteicējs SIA "Austras raksti").

NKM padome, izvērtējot līdz 2021. gada 15. jūnijam iesūtītos pieteikumus, no astoņiem pieteikumiem atlasīja sešus, kuru iesniedzējiem ar ekspertu palīdzību tika dota iespēja savus pieteikumus papildināt un precizēt. Par sešu jauno vērtību iekļaušanu Nacionālajā NKM sarakstā padome lēma 4. oktobra sēdē. Ņemot vērā, ka vairākiem pieteikumiem vēl bija nepieciešami precizējumi, galīgais lēmums tika pieņemts 18. oktobrī.

Svinīgā ceremonija, kurā tiks pasniegti apliecinājumi par vērtību iekļaušanu Nacionālajā nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā, notiks Viļakā. Viļaka par ceremonijas norises vietu izraudzīta tādēļ, ka no toreizējā Viļakas novada 2017. gadā nāca pats pirmais pieteikums NKM sarakstam, kā arī tādēļ, ka no saraksta 30 vērtībām četras pieteiktas tieši no Viļakas novada.

Informācija par pieteikuma sagatavošanu, kā arī par nemateriālā kultūras mantojuma padomi pieejama nemateriālā kultūras mantojuma tīmekļvietnē. Nākamo pieteikumu iesniegšana tiks izsludināta 2022. gada janvārī un to sagatavošanai tiks dots pusgads laika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!