Foto: LETA
Uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku no amata atstādinātā Kultūras ministrijas (KM) valsts sekretāre Solvita Zvidriņa ir vērsusies Administratīvajā rajona tiesā ar pieteikumu atcelt kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes (VL-TB/LNNK) rīkojumu par viņas atstādināšanu un disciplinārlietas ierosināšanu.

Zvidriņa pauda viedokli, ka viņas atstādināšanai ir pavisam citi iemesli, nekā tiek norādīts kultūras ministres Jaunzemes-Grendes rīkojumā par disciplinārlietas ierosināšanu. Pēc Zvidriņas teiktā, domstarpību pamatā ir valsts sekretāres un ministres atšķirīgie viedokļi par nepieciešamību pildīt Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas "Gaismas pils" būvniecības līgumā ierakstīto prasību par būvdarbu izmaksu indeksāciju atbilstoši tirgus situācijai.

Nacionālā būvkompānija apšaubot līdz šim lietoto aprēķinu metodiku un neveicot indeksāciju, kas varētu valsts budžetā, pēc Zvidriņas teiktā, ietaupīt vairāk nekā vienu miljonu latu.

Zvidriņa arī pastāstīja, ka Jaunzeme-Grende otrajā dienā pēc stāšanās amatā Kultūras ministrijā esot paziņojusi, ka viņa norobežojas no "Gaismas pils" projekta, jo būvkompānijas "RBSSKALS" valdes priekšsēdētājs Māris Saukāns ir viņas labs paziņa.

Tomēr turpmākajā laikā valsts sekretāre Zvidriņa no Jaunzemes-Grendes esot saņēmusi gan mutiskus, gan vēlāk arī rakstiskus rīkojumus, kas mudinājuši veikt pretlikumīgus vai valsts interesēs neatbilstošus uzdevumus, piemēram, Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekta uzraudzības padomes sēdē runāt par nepieciešamību indeksēt "Gaismas pils" būvniecības izmaksas.

"Gaismas pils" būvuzraugs "Hill International" ir 29.decembrī iesniedzis Kultūras ministrijā detalizētus aprēķinus, kas rāda, ka šā gada otrajā ceturksnī Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas būvdarbu izmaksu samazinājums ir 836 113,12 latu, trešajā ceturksnī - 802 941,79 latu, kopā - 1 639 054,9 lati.

Zvidriņa ir informējusi Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (V), ka kultūras ministre vēlas izrēķinātos ar valsts sekretāri, kura nepilda ministres mutvārdos uzdotos pretlikumīgos uzdevumus.

"Mums ar ministri ir bijuši pretēji viedokļi, kad esmu norādījusi, ka to nevar darīt, jo tas nav likumīgi, un šajā gadījumā kādai trešajai neitrālai pusei ir jāpieņem lēmums," viedokli pauda Zvidriņa. Atstādināto ierēdni neapmierina arī tas, ka viņas disciplinārlietu kultūras ministre Jaunzeme-Grende ir iecerējusi izvērtēt vienpersoniski.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!