Foto: Publicitātes foto
Noslēdzoties konkursam „XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku Deju lieluzveduma mākslinieciskā koncepcija", ar konkursa uzvarētāju atzīts piedāvājums "Mūžīgais dzinējs", portālu "Delfi" informēja Latvijas Nacionālajā kultūras centrā (LNKC).

Konkursa norises divās kārtās tika izraudzīta labākā mākslinieciskās koncepcijas iecere un radošā komanda, kas nodrošinās Dziesmu svētku tradīcijas 150. gadskārtas notikuma – Deju lieluzveduma – sagatavošanu un īstenošanu 2023. gada 6. un 7. jūlijā Daugavas stadionā.

Par konkursa uzvarētāju atzītā piedāvājuma "Mūžīgais dzinējs" radošo komandu veidojuši mākslinieciskie vadītāji Jānis Purviņš un Jānis Ērglis, koncepcijas autori un režisori Madara Gruntmane un Kaspars Bērziņš, režisors–inscenētājs Kārlis Krūmiņš, scenogrāfs Didzis Jaunzems, muzikālais vadītājs Rihards Zaļupe un video māksliniece Katrīna Neiburga.

"Deju lieluzvedums "Mūžīgais dzinējs" iecerēts kā veltījums izziņas kārei un mūžīgās izaugsmes meklējumiem, dejās un stāstos atainojot dažādu laiku Latvijas apceļotāju pieredzēto, sajusto un secināto, viesojoties Latvijas novados, iepazīstot vietējo tradīcijas, paražas un atklājot katras vietas unikālo dzīvesziņu. Kas padara mūs īpašus un savdabīgus, domāšanā un dzīves redzējumā savai izcelsmes vietai piesaistītus? Uz šiem jautājumiem atbildi iecerēts rast uzveduma gaitā simboliski apstaigājot Latviju – no Rīgas krustpunktiem, kur gadsimtu gaitā satiekas kontrasti un cerības, līdz Kurzemes "smeķa" izgaršošanai sāls sīkstumā un spītā. Kopā ejot pa Vidzemes laika ceļu no saknēm līdz izaugsmei, caur Zemgales darba druvām, Sēlijas ainavisko miera un kārtības ceļu līdz siltajiem Latgales ģimenes pavardiem," teikts uzveduma "Mūžīgais dzinējs" konkursa pieteikumā.

"Konkurss izcēlās ar lielu aktivitāti un kvalitatīvu norisi vairākās kārtās. Mums, konkursa komisijai, līdz ar to bija iespēja iegūt plašu informāciju, klātienē tikties ar dalībniekiem, novērot finālistu progresu. Jā, konkursa komisijas locekļu vidū bija karstas diskusijas, bet rezultātu izšķīra katra neatkarīgs vērtējums. Gribu iedrošināt visus šī konkursa dalībniekus startēt nākamajā LNKC konkursā par iespēju veidot otro deju programmu nākamajos Dziesmu un deju svētkos," saka pedagoģe un horeogrāfe, žūrijas komisijas locekle Rita Spalva.

"Man bija liels pagodinājums piedalīties tik nozīmīga pasākuma konkursa komisijas darbā. Piedāvājumu bija daudz, darbs pie to izvērtēšanas notika konstruktīvi, neskatoties uz mūsu, konkursa komisijas locekļu, dažādību. Rezultāts ir kopsaucējs mūsu dažādībai," akcentē režisors, komisijas loceklis Toms Treinis.

Vispārējo latviešu Dziesmu un deju svētku rīkotāja, LNKC, noteiktais konkursa darba uzdevums bija izveidot Deju lieluzveduma māksliniecisko koncepciju, tajā ietverot māksliniecisko, režisorisko un scenogrāfisko ieceri, kā arī Deju lieluzveduma repertuāra vīziju, atbilstoši tēmai – Dziesmu svētkiem 150. Tradīcija. Atslēgas vārdi: Svinam svētkus. Notikums. Tradicionālais un laikmetīgais. Paaudzes. Sadarbība. Saliedētība. Līdzsvars.

Konkursam pieteicās septiņas komandas, uz otro kārtu tika izvirzīti trīs dalībnieki. Konkurss notika divās kārtās: pirmā kārta norisinājās divās daļās (mākslinieciskās koncepcijas piedāvājuma izvērtējums, saglabājot pretendentu anonimitāti un sarunu procedūra), komisija izvērtēja pieteikumus atbilstoši nolikuma vērtēšanas kritērijiem. Konkursa otrās kārtas piedāvājumā bija jāiekļauj mākslinieciskās koncepcijas ieceres attīstības apraksts, informācija par repertuāru (vismaz 50% no kopējā repertuāra apjoma) un scenogrāfijas skices.

Konkursu „XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku Deju lieluzveduma mākslinieciskā koncepcija" LNKC izsludināja 2020. gada 17. janvārī, konkursa pieteikumu iesniegšanas termiņš – 2020. gada 11. maijs.

Konkursa komisijas sastāvā darbojās tās priekšsēdētāja horeogrāfe Zanda Mūrniece, horeogrāfe un pedagoģe Iveta Pētersone-Lazdāne, pedagoģe un horeogrāfe Rita Spalva, horeogrāfe un deju kolektīvu vadītāja Gunta Skuja, dramaturģe Rasa Bugavičute Pēce, režisors Toms Treinis, Latvijas Pasākumu Producentu Asociācijas valdes priekšsēdētājs, kompānijas „Ideju Institūts" dibinātājs un valdes loceklis Guntis Ērglis Lācis.

2020. gada novembrī LNKC plāno izsludināt XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku otrās deju programmas mākslinieciskās koncepcijas konkursu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!