Foto: Ilmārs Znotiņš, Reinis Oliņš, LNKC
Ar Dziesmu un deju svētku karogu cildināšanu Rīgas Latviešu biedrības namā, kā arī virsdiriģentu un virsvadītāju godināšanu Dziesmu svētku parkā, 1. jūlijā atklāti XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu un XVI Deju svētki.

Pasākums Dziesmu svētku parkā tika atklāt ar Jāņa Lūsēna jaundarbu "Jāņuguns" un uzrunām no Dziesmu svētku vēstnešiem no visas Latvijas. Pasākumu vadīja Latvijas Nacionālā teātra aktieris Mārtiņš Egliens.

Simtgades dziesmu svētkus atklāja valsts prezidents Raimonds Vējonis. "Dziesmu un deju svētki ir mūsu kultūras krāšņākā rota. To veido tūkstošiem cilvēku, kas patiesi tic dziesmas un dejas spēkam un ik dienu ir gatavi par to iestāties. Starp tiem virsdiriģents un virsvadītājs ir īpaši amati, ko nevar izlozēt vai nopirkt. Māksla pati izvēlas labāko no labākajiem," uzsvēra Valsts prezidents.

Viņš pasniedza svētku goda zīmes gan goda virsdiriģentiem un virsvadītājiem, gan šā gada svētku mākslinieciskajiem vadītājiem.

Valsts prezidents atzīmēja: "Dziesmu un deju svētku kultūras pamatā ir mūzikas mācīšana, radošā pašdarbība un kolektīvu vadītāju pašaizliedzīgais darbs dienu pēc dienas. Virsdiriģentu un virsvadītāju loma ir īpaša – ne tikai nosargāt svētku ideju, bet arī attīstīt to nākotnē. Bez izciliem vadītājiem Dziesmu un deju svētki nespētu izveidoties par tradīciju, kas senāka par mūsu valsti".

Uzrunājot Dziesmu un deju svētku virsdiriģentus un virsvadītājus, Raimonds Vējonis novēlēja, lai viņu vadībā nākamā nedēļa ir patiesi visas tautas svētki, kas izskan pasaulē un iedvesmo mūs nākamajām simtgadēm.

"Šie svētki ir veltīti simtgadei. Dziesmu svētki ļauj mums vistuvāk pieiet savai zemei, savai tautai un pašiem sev. Veidosim ideālo Latviju un pieiesim tai tuv;ak arī tad, kad svētku pacēlums būs noslēdzies," klātesošajiem novēlēja kultūras ministre Dace Melbārde.

Atgādinām, ka 1. jūlijā pulksten 14.00 sāksies Dziesmu un deju svētku gājiens, kas ilgs līdz pat vakaram. Savukārt pulksten 21.30 sāksies dalībniekiem domātais svētku atklāšanas koncerts Skonto stadionā.

XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu un XVI Deju svētki, kas šoreiz notiek Latvijas valsts simtgades zīmē, Rīgu pieskandinās no 2018. gada 30. jūnija līdz 8. jūlijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!