Foto: LETA
Pirmdien, 18. jūnijā, notika Mežaparka Lielās estrādes pirmā atjaunošanas posma atklāšana, portālu "Delfi" informē Rīgas domes Īpašuma departamenta pārstāve Baiba Gailīte.

Svinīgajā pasākumā piedalījās kultūras ministre Dace Melbārde, Rīgas domes amatpersoas, būvnieku pārstāvji, Dziesmu svētku Goda virsdiriģenti un citi vērienīgajā projektā iesaistīto institūciju pārstāvji.

"Mežaparka estrāde nav vienkāršs objekts, tā ir spēka un tautas rituālu vieta, kurā virmo neiedomājams saliedētības spēks. Tādēļ es esmu ļoti pateicīga būvniekiem par atbildīgo pieeju. Kad ēka ir pabeigta, latvieši tradicionāli aicina draugus un kaimiņus uz sālsmaizes pasākumu. Varam droši teikt, ka neviens sālsmaizes pasākums Latvijā nebūs bijis ar tik lielu viesu skaitu - jau pēc divām nedēļām šeit pulcēsies 16 500 dziedātāji un vairāk nekā 200 dejotāji, savukārt svētkus visos koncertos kopā klātienē varēs izbaudīt 80 000 skatītāju," svinīgā ceremonijā akcentēja kultūras ministre Dace Melbārde.

Darbs pie Mežaparka Lielās estrādes atjaunošanas tika uzsākts pēc tam, kad 2016. gada 11. martā Rīgas dome un Kultūras ministrijas Latvijas Nacionālais kultūras centrs parakstīja līgumu ar Jura Pogas un Austra Mailīša arhitektu birojiem par būvprojekta izstrādi.

Pagājušajā gadā 20. aprīlī uz Mežaparka Lielās estrādes skatuves tika parakstīts līgums par estrādes pirmā atjaunošanas posma darbiem, kas paredzēja jauna skatītāju laukuma izbūvi, kurus pēc Rīgas domes Īpašuma departamenta pasūtījuma veica pilnsabiedrība "LNK, RERE".

Pēc estrādes skatītāju daļas atklāšanas tiks sākti gatavošanās darbi Dziesmu svētkiem, pēc kuriem estrādē drīkstēs rīkot pāris koncertu. Viens no tiem 17. augustā būs grupas "Prāta vētra" koncerts. Savukārt jau no 20. augusta sāksies pašas estrādes demontāža un gatavošanās jaunās estrādes būvniecībai.

Otrās daļas būvniecības izmaksas plānotas aptuveni 49 miljonu eiro apmērā. Lai nodrošinātu Skolēnu dziesmu un deju svētku norisi 2020. gadā, arhitektiem tika uzticēts otro kārtu sadalīt posmos – B1 un B2. Otrās kārtas pirmajā posmā tiktu realizēta pašas estrādes izbūve, bet otrajā paliktu saimniecisko ēku un biroja ēku izbūve, kā arī teritorijas labiekārtošana.

Pirmās kārtas izmaksas bez PVN bija plānotas aptuveni 30 miljonu eiro apmērā, bet otrās – vēl 19 līdz 20 miljonu apmērā. Plānots, ka otrais posms tiks pabeigts līdz 2023. gada jūnijam.

20. un 21. jūnijā būs iespēja vēl pirms XXVI Vispārējiem latviešu Dziesmu un XVI Deju svētkiem apmeklēt atjaunoto Mežaparka Lielo estrādi.

Trešdien, 20. jūnijā, no pulksten 18.00 līdz pat saulrietam par godu pirmā vēsturiskā objekta atjaunošanas posma pabeigšanai notiks svinīgais pasākums "#EsiPirmais Mežaparka Lielajā estrādē", kurā visa vakara gaitā norisināsies dažādas aktivitātes un muzikāli priekšnesumi. Plašāka informācija pieejama mājaslapā www.riga.lv.

Savukārt ceturtdien, 21. jūnijā, no pulksten 12.00 līdz 18.00 ikvienam būs iespēja klātienē izstaigāt un iepazīties ar Mežaparka Lielajā estrādē paveiktajiem būvdarbiem un iespaidīgajām pārmaiņām.

Ieeja pasākumos ir bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!