Foto: F64
Svētdien, 8. jūlijā, izskanējušie XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu un XVI deju svētki ir bijuši vienu no mierīgākajiem Latvijas vēsturē, preses konferencē 9. jūlijā medijiem Valsts policijas (VP) vadītājs Ints Ķuzis. Viņam pievienojās arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) amatpersonas Kristaps Eklons un Liene Cipule.

"Par policiju mēs šajā nedēļā nedzirdējām neko, kas nozīmē, ka VP darbs tika izpildīts augstā līmenī," preses konferencē sacīja Ķuzis.

"Mūsu pietiekoši sarežģītā struktūra, kas bija izveidota šiem svētkiem, pierādīja to, kas ir nepieciešams mūsdienās. Tas attiecas uz globālās pasaules izaicinājumiem un pirmkārt tā ir drošība, kas šajos svētkos bija viens no galvenajiem akcentiem.

Drošības uzturēšanā bija iesaistīti desmit dažādi drošības dienesti, tai skaitā bruņotie spēki, zemessardze, militārā policija, pašvaldības policija, uc. Darba koordinācija, kāda notika ikdienā, darbojās perfekti," sacīja VP vadītājs, uzsverot, ka komandas ķēde bijusi izveidota tāda, lai operatīvi reaģētu uz krīzes situācijām un tās atrisinātu, pirms tās kļuvušas par problēmām.

Šie Dziesmu un deju svētki VP pieredzē iezīmējās arī ar vērienīgu mācību evakuāciju, kas notika Mežaparka Lielajā estrādē, koru mēģinājuma laikā. No Dziesmu svētku estrādes tika evakuēti vairāk nekā 17 000 cilvēku, kas tika izdarīts aptuveni divu minūšu laikā, medijiem pastāstīja Ķuzis.

Viņš aizvadītās nedēļas notikumu norises vietas sadala divās daļās – valsts un Rīga, uzsverot, ka Dziesmu svētku laiks arī reģionos bijis īpaši mierīgs. "Visi bija pārņemti ar dziedāšanu un dejošanu. Visa enerģija tika izlietota tikai un vienīgi kultūrai," sacīja VP vadītājs.

Gan Ķuzis, gan citu dienestu amatpersonas uzsvēra svētku dalībnieku un apmeklētāju augsto pašorganizēšanās spēju, pacietību un informētību par drošības noteikumiem un rīcību krīzes situācijās, kas bijis papildu atspaids svētku drošības uzturēšanā.

VUGD priekšnieka vietnieks Kristaps Eklons uzsvēra, ka citos svētkos nav bijuši tik organizēti un atbildīgi dalībnieki. Viņš piebilda, ka svētku pirmajā dienā bija novērojami daži nenozīmīgi pārkāpumi, taču svētku noslēgumā tādi vairs netika manīti un bija redzams, ka svētku dalībnieki ņēma vērā amatpersonu norādījumus.

Foto: F64

Eklons skaidroja, ka VUGD katrā pasākumā piedalījās apmēram ar 30 cilvēku komandu, lai ārkārtas situācijās spētu acumirklīgi reaģēt un sākt glābšanas darbus.

Līdzīgi mierīgu nedēļu aizvadījuši arī NMPD darbinieki. NMPD direktore Liene Cipule norādīja, ka nevienam no svētku dalībniekiem nav nācies doties uz slimnīcu ar būtiskām veselības problēmām, lielākoties pie mediķiem vērsušies dejotāji, ar deju laukumā gūtām traumām, kā arī senioru kolektīvu dalībnieki, kuriem saasinājušas kādas jau hroniskas veselības problēmas.

Cipule pauda pateicību "Latvijas Sarkanajam krustam", kas nodrošināja pirmās palīdzības sniegšanu svētku dalībniekiem.

Foto: F64

Kā ziņots, aizvadītajā naktī ar tautasdziesmu "Pūt, vējiņi" Andreja Jurjāna apdarē 16 500 koristu izpildījumā noslēdzās XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu un XVI deju svētki, kuros kopumā piedalījās vairāk nekā 43 000 dalībnieku. Šoreiz svētki notika Latvijas valsts simtgades zīmē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!