Foto: Publicitātes foto
1. jūlijā ar Dziesmu un deju svētku karogu cildināšanu, visrdiriģentu un virsvadītāju godināšanu, kā arī svētku dalībnieku gājienu tiks atklāti XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu un XVI Deju svētki.

Atklāšanas dienā izskanēs arī garīgās mūzikas koncertu "ES esmu...", būs atklāšanas pasākums un koncerts dalībniekiem paredzētajā Svētku kvartālā, kā arī aizsāksies amata meistaru darinājumu gadatirgus un meistarklases Vērmanes dārzā.

No pulksten 8.30 līdz 9.00 Rīgas latviešu biedrības namā tiks cildināti Dziesmu un deju karogi – "Līgo" karogs, Deju svētku karogs un XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju karogs. Pirmajos Dziesmu svētkos 1873. gadā Baltijas skolotāju semināra koris Jāņa Dreiberģa vadībā pie "Līgo" karoga pirmo reizi atskaņoja Baumaņu Kārļa "Dievs, svētī Latviju!". 2018. gada svētkos tiks atjaunota tradīcija, kurā, koru dziedātājiem un diriģentiem dziedot valsts himnu, tiks cildināts "Līgo" karogs.

Atklāšanas pasākumā piedalīsies LU vīru koris "Dziedonis", sieviešu koris "Balta", jauniešu koris "Kamēr", diriģenti Uldis Kokars, Māra Marnauza, Edgars Račevskis un Jānis Liepiņš. Uzrunas teiks kultūras ministre Dace Melbārde, Rīgas Latviešu biedrības vadītājs Guntis Gailītis un Svētku rīkotāja – Latvijas Nacionālā kultūras centra – vadītāja Signe Pujāte.

Pulksten 10.00 Dziesmu svētku parkā notiks tradicionāls Dziesmu un deju svētku rituāls, kurā godinās 48 personības, kas ir rūpējušās par tradīcijas un latviešu nacionālās identitātes saglabāšanu – virsdiriģentus un Goda virsdiriģentus, virsvadītājus un Goda virsvadītājus. Dziesmu svētku parkā īpašas muzikālas ceremonijas laikā viņiem svinīgi tiks pasniegtas īpašas goda zīmes – rozetes, kas visu svētku nedēļas laiku rotās meistaru tērpus.

Godināšanas pasākumā piedalīsies: diriģenti Jānis Erenštreits, Agita Ikauniece-Rimšēviča, Ints Teterovskis, Guntis Kumačevs, Nacionālo Bruņoto spēku Štāba orķestris, TDA "Zelta sietiņš" dalībnieki, Jauniešu koris "Balsis", "Jasmīnas koris", Emīla Dārziņa jauktais koris. Uzrunas teiks Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis un kultūras ministre Dace Melbārde.

Pulksten 12.00 Rīgas Domā izskanēs garīgās mūzikas koncerts ievada kopējo svētku norisi. Koncerta vadmotīvs ir "ES esmu...", kas atrodams Vecajā un Jaunajā Derībā un ir fundamentāls Dieva atklāsmes elements Svētajos Rakstos. Koncertā skanēs tikai latviešu komponistu mūzika – seši jaundarbi un vairāki klasiķu darbi. Latviešu tradicionālo mūziku reprezentēs latgaliešu Dīva dzīsmes – dziedājumi, kas spilgti atklāj dziedāšanas tradīciju Latgalē.

Koncerts pulcēs labākos amatierkorus, četrus tradicionālo konfesiju korus, zēnu un meiteņu korus un Latgales tradicionālās mūzikas dziedātājas, teicējs Andris Keišs, kā arī solisti. Koncerta mākslinieciskais vadītājs Guntars Prānis.

Pulksten 14.00 ar Latvijas valsts augstāko amatpersonu svinīgajām uzrunām sāksies Svētku dalībnieku gājiens, kas šoreiz notiek Svētku atklāšanas dienā. Vairāk kā 43 000 dalībnieku teju septiņās stundās no Brīvības pieminekļa dosies pa Brīvības ielu un caur krāšņiem goda vārtiem ienāks tikai dalībniekiem iekārtotā Svētku kvartālā – Skonto stadionā. Pirmie gājienā dosies virsvadītāji, virsdiriģenti, goda virsvadītāji un goda virsdiriģenti, pēc tam novads, kurā dzima Dziesmusvētku tradīcija – Dikļi, kam sekos Vidzemes, Kurzemes, Zemgales, Sēlijas, Latgales, ārvalstu latviešu un Rīgas kolektīvi. Dalībniekus sveiks katra novada goda cilvēki, kā arī īpaši tiks uzsauktas Svētkos pārstāvētās nozares.

Pirmajam Svētku dalībniekam ienākot Svētku kvartālā (Skonto stadionā), sāksies Atklāšanas pasākums, galvenais vadmotīvs ir Latvijas 100. dzimšanas dienas svinēšana, ieskicējot visas nedēļas notikumus un metot loku uz Svētku kulmināciju – deju lielkoncertu "Māras zeme" un Noslēguma koncertu "Zvaigžņu ceļā". Atklāšanas pasākuma mērķis ir katra dalībnieka godināšana un pateikšanās par ieguldīto darbu Svētku starpposmā. Līdz pat plkst. 21:30 Svētku kvartālā uzstāsies dažādu žanru mūziķi, dalībniekiem tiks nodrošināta ēdināšana, darbosies tirdziņš, atpūtas zonas un Svētku atbalstītāju aktivitātes.

Pulksten 21.30 sāksies Atklāšanas koncerts, kurā četrās daļās – "Rotas", "Spietošana", "Tu un Es", "Vārdi no manas tautas" – iemīļotie mākslinieki Renārs Kaupers, Daumants Kalniņš, Intars Busulis, Jānis Šipkēvics, Reinis Sējāns, Aija Andrejeva, Zigfrīds Muktupāvels, Marina Rebeka, Aminata, Kristīne Kārkla, Emīls Balceris, Jolanta Strikaite un "Lady's Sweet", Liepājas simfoniskais orķestris, kori "Maska", "Pa Saulei", "Austrums", "Stars", Emīla Dārziņa jauktais koris, diriģents Jānis Ozols, kā arī komponisti Raimonds Pauls, Zigmars Liepiņš, Kārlis Lācis, Raimonds Tiguls, Jānis Lūsēns, Mārtiņš Brauns spēlēs dziesmas, kuras gadu gaitā ir kļuvušas par sava laika zīmēm un simboliem.

Atklāšanas koncertu vadīs Ilze Skrastiņa-Ķuzule un Artūrs Skrastiņš. Koncertu klātienē varēs vērot tikai svētku dalībnieki, savukārt tiešraidi no koncerta piedāvās Latvijas Televīzija. Ieeja uz pasākumu tikai Svētku gājiena dalībniekiem.

XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu un XVI Deju svētki, kas šoreiz notiek Latvijas valsts simtgades zīmē, Rīgu pieskandinās no 2018. gada 30. jūnija līdz 8. jūlijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!