Foto: AP/Scanpix

"Vai Ringo Stārs ir labākais bundzinieks pasaulē? Nē, viņš nav pat labākais bundzinieks "Bītlos"." Šo slaveno citātu bieži piedēvē Džonam Lenonam, bet par tā īsto izcelsmi fani joprojām strīdas. Stārs tiešām nav ne tehnikas meistars, ne ātruma rekordu īpašnieks, bet viņš ir ietekmējis veselas mūziķu paaudzes un piedalījies mūzikas vēstures pamatu veidošanā. Šodien Stārs svin 75. dzimšanas dienu.

Ringo Stārs, īstajā vārdā Ričards Stārkijs, dzimis 1940. gada 7. jūlijā Liverpūlē. Viņa bērnība nebija viegla - vecāki izšķīrās, kad viņš bija mazs, māte strādāja vairākos darbos un Stārs bija slimīgs bērns - jau sešu gadu vecumā viņš apendicīta dēļ komā pavadīja trīs dienas, taču dažādas likstas viņu mocīja arī turpmāk.

Slavenā "The Beatles" dalībnieka interese par mūziku attīstījās agri un pusaudža gados viņš sāka spēlēt dažādās grupās kopā ar draugiem. 1962. gadā - 22 gadu vecumā - pēc Džona Lenona uzaicinājuma viņš pievienojās grupai, kas turpmāko gadu laikā radīja revolūciju mūzikā.

Līdzās darbībai Bītlos Ringo Stārs piedalījās arī Lenona un Joko Ono mūzikas ierakstos, kā arī joprojām aktīvi darbojas kā solo mākslinieks. Šī gada aprīlī viņš ir uzņemts Rokenrola slavas zālē un oktobrī turpināsies kārtējā viņa koncertturneja.

Par spīti tam, ka Stārs nav virtuozs bundzinieks, viņam piemīt izteiksmīgs un unikāls stils, kas daļēji izveidojies tāpēc, ka, būdams kreilis, Stārs kopš pašiem pirmsākumiem ir spēlējis labročiem domātu bungu komplektu.

Par godu Ringo Stāra dzimšanas dienai, "Delfi Kultūra" piedāvā piecu dziesmu izlasi, kurās īpaši spilgti izceļas viņa muzikalitāte.


'Come Together'

Foto: Vida Press

"The Beatles" 11. albumu "Abbey Road", kas izdots 1969. gada 26. septembrī, atklāj ikoniskā dziesma "Come Together", ko sarakstījis Džons Lenons. Kaverversijas šim skaņdarbam ir veidojuši neskaitāmi mūziķi – tostarp "Aerosmith", "Arctic Monkeys", Maikls Džeksons, Eltons Džons un daudzi citi.

"Come Together" bungu partija pilnībā atspoguļo Stāra neparasto muzikālo domāšanu. Kādreizējais grupas "Nirvana" bundzinieks un tagadējais "Foo Figthers" līderis Deivs Grols par šo partiju teicis: "Ja tu spēj ko tādu nospēlēt un likt cilvēkiem dejot, tu esi "badass"!"

'Ticket To Ride'

Foto: AP/Scanpix

Šajā dziesmā izteiksmīgi dzirdams īpatnējais Ringo rokraksts – lai arī bungu ritms ir nevienmērīgs un teju saraustīts, rezultātā dziesma tomēr skan pārliecinoši un meistarīgi. "Ticket To Ride" iekļauta grupas piektajā albumā "Help!", kas izdots 1965. gada 6. augustā.

'All You Need Is Love'

Foto: Vida Press

Viena no slavenākajām "The Beatles" dziesmām, kas ilgu laiku kalpojusi par hipiju himnu, pārsteidzošā kārtā pēc savas struktūras nemaz neatbilst popa standartiem, taču tieši tās oriģinalitāte to padara tik izteiksmīgu. Stāra stils tajā ir neuzkrītošs, bet tajā pat laikā – ne ar vienu nesajaucams.

'Here Comes The Sun'

Foto: Vida Press

Arī šī dziesma skan harmoniski un plūstoši par spīti tam, ka tās uzbūve nebūt nav elementāra. Lai arī Stārs nekad nav izcēlies ar bungu solo vai sarežģītiem ritma zīmējumiem, viņa ritma izjūta vienmēr ir bijusi pārsteidzoši precīza un ļāvusi pārējiem grupas dalībniekiem paļauties uz viņa spēju nekļūdīgi noturēt perfekti taisnu ritmu.

'A Day In The Life'

Foto: Vida Press

Viena no atpazīstamākajām Ringo Stāra partijām, kas varētu kalpot par viņa firmas zīmi, ir dzirdama dziesmā "A Day in the Life", kas noslēdz 1967. gada albumu "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band". Apvienojot radošus tehnikas elementus un meistarīgu vienkāršību, Stārs palīdzēja radīt tam laikam tik progresīvo un ikonisko "The Beatles" skanējumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!