Šā gada 8. augustā mūžībā ir aizgājis grafiķis un gleznotājs Benno Tālivalds, portālu "Delfi" informē Latvijas Mākslinieku savienības priekšsēdētājs Igors Dobičins.

Atvadīšanās no mākslinieka notiks 14. augustā, pulksten 14.00, Rīgas kremācijas centra mazajā zālē.

Mākslinieka Benno Tālivalda dzīves gājums aizsākās pasaules traģisko notikumu kontekstā, Otrā pasaules kara laikā, kad Latvija atradās PSRS un Vācijas Trešā reiha perioda okupācijas zonās. 1944. gada rudenī, kad tuvojās PSRS karaspēks, Benno Tālivalda ģimene, būdama informēta par represijām pret civiliedzīvotājiem, bija spiesta doties bēgļu gaitās uz Vāciju. Pēc Otrā pasaules kara beigām Benno Tālivalda ģimene nokļuva latviešu "pārvietoto personu" "Valkas" pagaidu apmešanās nometnē (ASV okupācijas zonā, Nirnbergā, Vācijas Bavārijas pavalstī). Ar 1948. gadu, kad sākās nometnēs izvietoto cilvēku izceļošana uz jaunām mītnes zemēm, Benno Tālivalds ar ģimeni devās uz ASV.

Benno Tālivalds studēja Čikāgas Mākslas institūtā, Publicitātes un iespieddarbu dizaina departamentā (ASV, 1952-1956), kura radošā gaisotne veicināja zināšanu apguvi grafiskā dizaina specialitātē un veidoja mākslinieka humāno, aktīvo, līdzpārdzīvojuma pilno redzējumu mākslā. Pēc studiju beigšanas Benno Tālivalda radošais mūžs bija saistīts ar izvēlēto specialitāti. Mākslinieks veidoja dizaingrafikas darbus un publicitātes materiālus izdevniecībai "Playboy", strādājot tās Dizaina nodaļā (1964-1980). Ilgus gadus mākslinieks veltīja darbam arhitekta Toma Zurovska (Tom Zurowski) aģentūrā Čikāgā, kur veica grafiķa darbu un izkopa 20. gs. 70.- 80. gados populāro projektu vizuālizācijas grafiku autortehnikā (zīmulis, krāsainais zīmulis, krītiņi, flomāsters uz papīra), kā arī piedalījās aģentūras mārketinga un korporatīvo pasākumu rīkošanā (1981-1997).

Benno Tālivalds radoši strādāja, veidojot arī lielizmēra ironiskus, asociatīvus zīmējumus kā nosodošu atsauci uz etnisko, pret civiliedzīvotājiem vērsto vardarbību pasaulē, piemēram, 1994. gada genocīds Ruandā, 2001. gada 11. septembra traģiskie notikumi ASV. Kā arī mākslinieks autortehnikā radīja simboliskus un sirreālus darbu ciklus, kas ieturēti stingrā postmodernisma stilistikā: "Mūsdienu gotika", "Domu horizonti" (21. gs.).

2002. gadā mākslinieks atgriezās Latvijā. Strādāja Jūrmalā un uzsāka darbu ciklu "Modeļi", zīmējot no dabas sievietes figūru un stilistiski interpretējot modeļa rakstura tēlojumu.

Benno Tālivalds izstādēs piedalījās kopš 1953. gada, to skaitā arī Amerikas latviešu mākslinieku apvienības (ALMA, biedrs no 1994.g.) rīkotajās radošajās skatēs. Benno Tālivalds kopā ar citiem latviešu diasporas māksliniekiem piedalījās 2.Vispārējā latviešu mākslas izstādē (LNMM, 1998), kā arī vēlāk Pasaules latviešu mākslas centrā (Cēsis, 2018). Personālizstādes rīkoja Grandrapidā (ASV, 1957), Jūrmalā (2007, 2014), Bauskā (2014).

Benno Tālivalds bija Latvijas Mākslinieku savienības (LMS) biedrs kopš 2007. gada.

Mākslinieka darbi atrodas Jūrmalas muzejā, Pasaules latviešu mākslas centrā (Cēsīs), kā arī citos muzejos un privātkolekcijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!