Foto: Vida Press
90 gadu vecumā mirusi itāļu aktrise Monika Viti, kas pasaules slavu ieguva kā itāļu režijas klasiķa Mikelandželo Antonioni "mūza", ziņo ārzemju mediji.

Monika Viti atveidoja galvenās sieviešu lomas par kinoklasikas pērlēm pasludinātajā Antonioni pagājušā gadsimta 60. gadu sākumā tapušajā "atsvešinājuma triloģijā", kurā ietilpst filmas "Piedzīvojums" (1960), "Nakts" (1961) un "Aptumsums" (1962), kā arī režisora pirmajā krāsu filmā "Sarkanais tuksnesis" (1964). Monika Viti kino pasaulē bija pazīstama ar savu noslēpumaino, atsvešināto vizuālo pievilcību, un izdevums "All Movie Guide" savulaik nodēvēja aktrisi par "ledaina jutekliskuma priesterieni".

Lai arī kino vēsturē Monika Viti ierakstījusi savu vārdu, strādājot kopā ar Mikelandželo Antonioni (daudzi kino pētnieki uzskata, ka Viti viņa filmās pat iemiesojusi režisora "alter ego", turklāt aktrise tolaik bija arī romantiskās attiecībās ar Antonioni), kā arī filmējoties pie Luisa Bunjuela filmā "Brīvības rēgs", viņas filmogrāfiju lielākoties veido itāļu komēdijas, kas netika plaši demonstrētas ārzemēs. Viti tikai divreiz filmējusies angļu valodā uzņemtās filmās: 1966. gada spiegu parodijkomēdijā "Modesty Blaise" un Maikla Ričija 1979. gada romantiskajā komēdijā "An Almost Perfect Affair".

Savā karjerā Monika Viti pievērsās arī režijai – par viņas pēdējo nozīmīgo kino darbu kļuva filma "Secret Scandal", kas tika demonstrēta Kannu kinofestivālā 1990. gadā, un Viti arī saņēma Dāvia Donatello balvu kā labākā jaunā režisore. 1995. gadā Monikai Viti tika piešķirta arī "Zelta lauvas" mūža sasniegumu balva Venēcijas kinofestivālā. Aktrise jau vairāk nekā divdesmit gadus bija pametusi darbu kino, jo cīnījās ar Alcheimera slimību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!