Foto: DELFI
Piektdien, 3. jūnijā, no Dailes teātra Stikla zāles pēdējā gaitā pavadīta ilggadējā teātra aktrise un politiķe, dzejnieka Imanta Ziedoņa dzīvesbiedre Ausma Ziedone-Kantāne (1941-2022).

Aktrise mūžībā devās aizvadītajā nedēļās nogalē, 26. maijā.

Atvadīties no mākslinieces bija ieradušies viņas kolēģi gan teātra, gan politikas vidē, gan arī tuvākie draugi. Pieminēt Ausmu Kantāni bija ieradusies uzņēmēja un sabiedrisko attiecību speciāliste Baiba Rubess, kinorežisors Ivars Seleckis, dzejniece Māra Zālīte, aktieri Ģirts Jakovļevs, Mārtiņš Vērdiņš, Gundars Āboliņš, Ivars Kalniņš, Valmieras teātra direktore Evita Sniedze-Ašeradena un politiķis Arvils Ašerdens.

Pavadītāju vidū bija arī premjers Krišjānis Kariņš, kultūras ministras Nauris Puntulis, Dailes teātra mākslinieciskais direktors Viesturs Kairišs un māksliniece Ieva Jurjāne, politiķe, ārste un tuva Kantānes draudzene Ingrīda Circene, režisore Māra Ķimele, komponists Raimonds Tiguls, un citi.

"Mūsu dzirkstošā, harismātiskā Ausma, liela aktrise un liela personība," tā par aktrisi atvadoties rakstīja Dailes teātra kolēģi. Ausma Kantāne Dailes teātrī ienāca tūlīt pēc Latvijas Valsts konservatorijas Teātra fakultātes absolvēšanas 1963. gadā un piedalījās izrādēs līdz 2000. gadu sākumam.

Aktrise teātrī spēlējusi dažāda žanra un stilistikas lomas. Pie virsotnēm pieskaitāmas Anna Maksima Gorkija darbā "Barbari" (1974), Agnese Henrika Ibsena "Brandā" (1975), Anna A. Kērtesa "Atraitnes" (1979), Silvija K. Būzas "Sievietes, sievietes…"(1986), Letisa P. Šefera "Letisa un mīlašķis" (1991), marķīze de Merteija K. Hemptona "Bīstamie sakari" (1996).

"Ausmai Kantānei piemita daudzpusīgs, traģikomiķes talants. Viņas radītajiem tēliem bija raksturīga garīga vitalitāte, viņas patiesīgums un emocionalitāte uzrunāja un paņēma savā varā. Un viņai piemita skatuviskā brīvība, ļaušanās impulsam bez robežām, ar eleganti vilktām groteskas līnijām radot savas brīnišķīgās komiskās un ekscentriskās varones," šādus atvadu vārdus aktrisei veltījis Dailes teātris.

Jau 2002. gadā Kantāne piedalījās partijas "Jaunais laiks" dibināšanā un līdz ar ievēlēšanu astotajā Saeimā skatuves gaitas pārtrauca. Politiķes gaitas viņa turpināja arī devītajā Saeimā, kuras laikā
darbojās Pilsonības likuma izpildes komisijā un Sociālo un darba lietu komisijā, kā arī četrās apakškomisijās.

Pēc gandrīz divdesmit gadiem, kuros Ausma Kantāne savu enerģiju veltīja politikai un citām aktivitātēm, aktrise pērn, savas 80. jubilejas gadā, atgriezās Dailes teātrī ar Vizmas Belševicas dzeju projektā "Dailes kanons", uz skatuves atkal satiekoties ar Raimondu Paulu, kā arī aktrisi Ilzi Ķuzuli-Skrastiņu.

Savas dzīves laikā viņa saņēmusi vairākus apbalvojumus un goda rakstus, arī Triju Zvaigžņu ordeņa 3.šķiru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!