Foto: DELFI
Piektdien, 8. novembrī, Torņkalna baznīcā Rīgā noticis pāragri mūžībā aizgājušajam TV raidījumu veidotājam un vadītājam Mārtiņam Ķibildam veltīts piemiņas dievkalpojums. Jau ziņots, ka viņš mūžībā devās 26. oktobrī, 46 gadu vecumā.

Prasīgs – pret darba uzdevumiem, kolēģiem un vispirms pats pret sevi, azartisks un precīzs, asprātīgs, ar allaž trāpīgām atbildēm pie rokas – šādiem vārdiem galvenokārt tiek raksturots Mārtiņš Ķibilds.

Šajā sezonā Mārtiņš Ķibilds TV ekrānos bija redzams divās pārraidēs – kā viens no Latvijas Televīzijas jaunā raidījuma "Kultūrdeva" vadītājiem, tāpat pie skatītājiem pēc ilgāka pārtraukuma bija atgriezies paša Ķibilda izlolotais raidījums "Adreses".

"Pirms diviem mēnešiem ar lielu interesi un aizrautību uzsāku kopīgu darba pieredzi ar lielisku žurnālistu un cilvēku – Mārtiņu Ķibildu, kura darba gaitām biju cītīgi sekojis arī pirms tam. Šo divu mēnešu laikā tik tiešām spējām atrast jau ļoti ciešu un, var droši apgalvot, arī draudzīgu kontaktu. Tādēļ šāds dzīves kūlenis arī man ir pamatīgs spēriens pa potīti," sarunā ar "Delfi" saka LTV raidījuma "Kultūrdeva" redaktors Kaspars Zaviļeiskis. "Latvijas mediju vide ir zaudējusi tik tiešām talantīgu un aizrautīgu cilvēku, kurš katrā tēmā centās ieurbties līdz galam. Tādu cilvēku mums trūkst. Tādēļ Mārtiņa pietrūks jo īpaši. Vislielākā līdzjūtība Mārtiņa ģimenei un arī kolēģiem, kuriem bijis tas gods būt ar viņu draugos krietni ilgāku laiku, nekā palaimējās man."

Šajā sezonā pie TV skatītājiem atgriezās arī Mārtiņa Ķibilda izlolotais raidījums "Adreses", taču no ieplānotajiem raidījumiem tika parādīti tikai trīs – pēdējais no tiem jau bez tā autora aizkadra balss.

Raidījuma "Adreses" režisors Uģis Olte sarunā ar "Delfi" saka: "Mēs noteikti domāsim veidus, kā Mārtiņa radīto žurnālistikas stilu, kurā viedoklim un analīzei ir vērtība, turpināt. Kaut vai aiz cieņas pret viņu un vajadzības pēc pieminekļa. Ja vien būs tāda iespēja, centīsimies Mārtiņa iesākto "Adresēs" saglabāt.

Tikai tagad, kad viņa nav, saprotu, cik viņš man bija svarīgs cīņu biedrs, ļoti būtisks sabiedrotais. Mārtiņš sadega, lai kaut ko mums vēstītu. Lai mainītu mūsu attieksmi pret vidi, kurā dzīvojam, lai izpratni par pagātni. Ir svarīgi būt rūpīgiem un ieklausīties tajā, kas viņam bija sakāms."

"Mārtiņš Ķibilds bija atbruņojoši tiešs, modrs un dzidrs savā domāšanā. Viņa lielākais talants bija uzdot patiesu jautājumu un saņemt uz to patiesu atbildi. Tajā vietā, Lapu 17, kur viņš parasti atjokoja rītos, kad es vedu meitu uz dārziņu, tagad ir tukšums. Tukšums iedvesmojoša cilvēka formā," Ķibildu piemin radošā direktore un režisore Una Rozenbauma.

Mārtiņš Ķibilds (1973–2019) bija pazīstams kā Latvijas Televīzijas raidījuma "Kultūrdeva" un arhitektūrai veltītā raidījuma "Adreses" vadītājs un veidotājs. Latvijas simtgades gadā veidoja un vadīja vēstures tēmām veltīto raidījumu "Atslēgas".

Iepriekš Mārtiņš Ķibilds bijis laikraksta "Diena" žurnālists, kā arī LNT raidījuma "Nedēļa" vadītājs. No 2002. līdz 2007. gadam vadījis spēles "Gribi būt miljonārs?" latviešu versiju.

Līdztekus raidījumu veidošanai un vadīšanai no 2000. līdz 2013. gadam bijis reklāmas aģentūras "TBWA/Latvija" radošais direktors.

Mārtiņš Ķibilds bijis arī Latvijas Arhitektu savienības valdes priekšsēdētājs (2013 - 2015).

Kopš 2015. gada Mārtiņš Ķibilds bija producentu sabiedrības SIA "Adreses" valdes loceklis. Bijis arī Latvijas Televīzija: Apvienotās bērnu, dokumentālo un izklaides raidījumu redakcijas vadītājs (2015 - 2017).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!