Foto: Capital Pictures/Scanpix/LETA
Amerikāņu folkroka pionieris Deivids Krosbijs, kurš ar savu darbību grupās "Byrds" un "Crosby, Stills & Nash" paplašināja roka diapazonu, ir miris 81 gada vecumā, ziņoja ASV mediji.

Par mūziķa nāvi vispirms ziņoja izdevums "Variety", atsaucoties uz viņa sievu Dženu Densu, kura sacīja, ka Krosbijs miris pēc "ilgas slimības". Izdevums "Rolling Stone" vēlāk apstiprināja Krosbija nāvi, atsaucoties uz viņam tuvu ziņu avotu.

"Lai gan viņa vairs nav šeit ar mums, viņa cilvēcība un labā dvēsele turpinās mūs vadīt un iedvesmot. Viņa mantojums turpinās dzīvot viņa leģendārajā mūzikā," bija teikts Krosbija sievas paziņojumā.
Krosbijs, kurš divreiz tika iekļauts Rokenrola slavas zālē, bija ražīgs mākslinieks visu savu radošo mūžu. Viņš kā vokālists, ģitārists un komponists darbojās mūzikas industrijā sešus gadu desmitus.

Krosbijs vispirms kļuva slavens ar darbību grupā "Byrds", kas piesaistīja sabiedrības uzmanību ar Boba Dilana dziesmas "Mr. Tambourine Man" kaverversiju, bet pēc tam nāca klajā ar savām dziesmām. "Byrds" dibinātājam Krosbijam tomēr radās konflikti ar citiem grupas dalībniekiem un viņš 1967.gadā tika izslēgts no grupas.

1968. gadā Krosbijs kopā ar Stīvenu Stilzu un Greiemu Nešu nodibināja grupu "Crosby, Stills & Nash", kas ātri kļuva populāra.

Krosbijs gadu desmitiem cīnījās ar narkotiku atkarību un daudzām veselības problēmām, bet laika gaitā tās atrisināja. Pēc aknu transplantācijas viņš saglabāja paradumu uzsmēķēt zālīti.

Krosbijs piedzīvoja radošu renesansi, strādājot kopā ar gados jaunākiem māksliniekiem, tai skaitā ar savu dēlu Džeimsu.

Mūža nogalē Krosbijs kļuva par aktīvu tvītotāju. Savā pēdējā aktīvajā dienā tviterī 18. janvārī Krosbijs atbildēja uz kāda lietotāja tvītu, kurš mēģināja noskaidrot, kas tiks ielaisti debesīs. "Esmu dzirdējis, ka šī vieta ir pārvērtēta ... apmākusies," tvītoja Krosbijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!