Foto: Publicitātes foto
88 gadu vecumā pēc ilgstošas slimības miris padomju kinorežisors Georgijs Danelija, Krievijas medijiem apstiprinājusi režisora ģimene.

Danelija tika hospitalizēts šī gada februārī plaušu iekaisuma dēļ, kā rezultātā viņš nonāca reanimācijā, kur ārsti viņu uz laiku izraisīja mākslīgo komu, lai stabilizētu elpošanu.

Georgijs Danelija piedzima Tbilisi 1930. gada 25. augustā, bet jau pēc gada ģimene pārcēlās uz Maskavu. Piecdesmitajos gados viņš pabeidza Maskavas Arhitektūras institūtu un strādāja par arhitektu Pilsētprojektēšanas institūtā. 1959. gadā viņš pabeidza "Mosfilm" režijas kursus Mihaila Kalatozova vadībā, pēc tam sāka strādāt kinoustudijā par režisoru-inscenētāju.

1960. gadā iznāca viņa debijas filma "Serjoža", kas balstīta Veras Panovas tāda paša nosaukuma stāstā. Starptautiskajā Karlovi Varu kinofestivālā tā saņēma "Grand Prix". Savukārt plašāku atpazīstamību Danelija ieguva 1964. gadā ar lirisko komēdiju "Es soļoju pa Maskavu".

Kā citi lieliski viņa kinodarbi izceļami "Trīsdesmit trīs", "Neskumsti!", "Afoņa", "Kin-dza-dza" un "Mimino".

Danelija bija arī scenārists lielākajai daļai savu filmu, kā arī piedalījās scenāriju veidošanā citu režisoru filmām, piemēram, leģendārajai komēdijai "Fortūnas džentlmeņi". Tāpat viņš arī filmējās epizodiskās lomās vairākās filmās.

Danelija ir PSRS Valsts prēmijas (1978. gadā par filmu "Mimino") un Krievijas valsts prēmijas (1996) laureāts, savukārt 1989. gadā viņam piešķirts PSRS Tautas skatuves mākslinieka nosaukums. 2002. un 2010. gadā viņam piešķīra otrās un trešās pakāpes ordeni "Par nopelniem Tēvijas labā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!