Foto: Reuters/Scanpix/LETA

74 gadu vecumā pirmdien, 30. septembrī, mirusi amerikāņu operdziedātāja, piecu "Grammy" balvu ieguvēja Džesija Normena, pavēstījusi viņas ģimene.

Pēc ģimenes pārstāvju sniegtajām ziņām, Normenas nāves cēlonis bijis septiskais šoks un vairāku orgānu darbības apstāšanās, ko izraisījušas komplikācijas pēc mugurkaula ievainojuma, kuru viņa guva pirms četriem gadiem. Normena mirusi slimnīcā Ņujorkā.

Saistībā ar dziedātājas nāvi Ņujorkas Metropoles opera, kurā Normena uzstājusies vairāk nekā 80 reižu, izplatījusi paziņojumu, kurā viņu nodēvējusi par "vienu no pēdējā pusgadsimta dižajiem soprāniem".

Savas karjeras laikā Normena saņēmusi piecas "Grammy" balvas, tostarp balvu par mūža sasniegumiem.

Normena dzimusi afroamerikāņu ģimenē Džordžijas štatā. Viņa studējusi mūziku vairākās ASV augstskolās, iegūstot maģistra grādu.

1968. gadā Normena uzvarēja Vācijas sabiedrisko raidorganizāciju apvienības ARD starptautiskajā mūzikas konkursā un kā balvu ieguva trīs gadu līgumu ar Berlīnes Vācu operu.

Savas karjeras laikā Normena dziedājusi arī tādos operteātros kā Milānas "La Scala", Londonas Karaliskajā operā Koventgārdenā, Hamburgas Valsts operā un Štutgartes Operā.

Dziedātāja uzstājusies divu ASV prezidentu inaugurācijās un 1996. gada Atlantas vasaras olimpisko spēļu atklāšanā.

Normena visvairāk pazīstama ar lomām Riharda Vāgnera operās. Viņa arī daudz koncertējusi un dziedājusi arī citos žanros, tostarp džezā.

Francijā dziedātājas vārdā nosaukta orhideju šķirne.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!