Foto: EPA/LETA
27.augustā mūžībā aizgājis pazīstamais gleznotājs, scenogrāfs un filmu mākslinieks Dailis Rožlapa, informēja viņa tuvinieki.

Rožlapa dzimis 1932.gada 10.novembrī, izstādēs piedalījās kopš 1958.gada. Veidojis scenogrāfiju Rīgas, Valmieras, Liepājas, Kauņas, Šauļu, Paņevežas teātros. Strādājis par mākslinieku - inscenētāju Rīgas kinostudijā, piedaloties daudzu populāru latviešu filmu veidošanā - "Vella kalpi vella dzirnavās" (1972), "Pūt, vējiņi!" (1973), "Melnā vēža spīlēs" (1975), "Īsa pamācība mīlēšanā" (1982), "Aija" (1987) un citās.

1983.gadā viņam piešķirts LPSR Nopelniem bagātā mākslas darbinieka nosaukums; 1974,gadā - 7.Vissavienības kinofestivālā filmai "Pūt vējiņi" piešķirta balva par labāko klasikas ekranizējumu.

Mākslinieks saņēmis arī LPSR Augtākās Padomes Prezidija Goda rakstus, bet 1979.gadā PSRS tautsaimniecības sasniegumu izstādē viņam piešķirta bronzas medaļa par skicēm filmai "Pūt vējiņi".

Līdztekus sasniegumiem teātrī un kino Rožlapa darbojās arī glezniecībā, gleznojot galvenokārt ainavas - sākumā akvareļa un eļļas, tad guašas, temperas, bet kopš 70.gadiem - jauktās tehnikās, tiecoties pēc noskaņas un faktūras izteiksmības.

Atvadīšanās no mākslinieka notiks 4.septembrī plkst.13 Rīgas krematorija lielajā zālē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!