Foto: LETA
2018. gada decembrī mūžībā devies latviešu mākslinieks Henrihs Vorkals, informēja mākslinieka tuvinieki.

Vorkals dzimis 1946. gadā 2. janvārī Rēzeknes rajona Bērzgales ciemā. Beidzis Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas Dekoratoru nodaļu (1965) un Latvijas Mākslas akadēmijas Tekstilmākslas nodaļu (1972). Bez tekstilmākslas Vorkals strādāja arī glezniecībā, akvareļglezniecībā, grafikā, dizaingrafikā, plakātā, interjera dizainā, arhitektūrā un dārzu mākslā.

Mākslinieks veidojis arī dizainu Latvijas Bankas monētām, strādājis par māksliniecisko redaktoru žurnālā "Arhitektūra. Celtniecība. Dizains", laikrakstos "Literatūra un māksla", "Neatkarīgā rīta avīze", "Labrīt", "Jaunā Avīze" un "Literatūra. Māksla. Mēs", "Literatūra un māksla Latvijā", "Opera", ka arī izdevniecības "Fenster" izdevumos.

Vorkals arī veidojis dizainu un ilustrācijas vairākām grāmatām – Pētera Zirnīša, Jāņa Baltvilka, Māra Čaklā, Augusta Milta, Jura Zvirgzdiņa un citu rakstnieku darbiem.

Mākslinieks izstādēs piedalījās kopš 1969. gada. Bijis sešu Baltijas republiku akvareļglezniecības triennāļu dalībnieks (1977 - 1992), organizējis izstādi "Baltijas ceļš" (1992), kā arī vairākas akvareļu izstādes (1994 - 1997). Kopā ar domubiedriem rīkojis grupu izstādes, kā arī vairāk nekā desmit personālizstādes, tostarp "Popārts ir miris" kopā ar Juri un Vilni Putrāmiem.

Vorkals piedalījies arī grupu izstādēs Spānijā, Polijā, Krievijā, Francijā, Dānijā, Austrālijā, Vācijā, Mongolijā, Bulgārijā, Baltkrievijā.

Mākslinieks mūžībā devies 20. decembrī. Viņš apbedīts Raiņa kapsētā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!