Foto: LETA
Mūžībā devies latviešu scenogrāfs un mākslinieks Gunārs Zemgals, apstiprināja Latvijas Teātra darbinieku savienības priekšsēdētāja Daiga Gaismiņa.

Zemgals ir dzimis 1934. gada 12. septembrī. Zemgals bijis izcilā latviešu skatuves gleznotāja Arvīda Spertāla audzēknis un viens no tiem retajiem scenogrāfiem, kas ļoti lielu uzmanību pievērsis tādām iestudējuma scenogrāfijas gleznieciskajām kvalitātēm kā krāsai vai, piemēram, telpas dziļuma un perspektīvas atrisināšanai ar glezniecības līdzekļiem. Visu savu radošo darba mūžu Zemgals bijis saistīts ar Latvijas Nacionālo teātri, kurā darbu sāka 1956. gadā.

Kā viens no izcilākajiem latviešu mūsdienu scenogrāfiem Zemgals ilgus gadus ir vadījis scenogrāfijas meistardarbnīcu Latvijas Mākslas akadēmijā. Viņa audzēkņi bijuši tādi šobrīd vadošie Latvijas scenogrāfi kā Andris Freibergs un Ilmārs Blumbergs. Zemgals ir veidojis scenogrāfiju teātra izrādēm visos Latvijas teātros.

Kā Nacionālā teātra galvenais mākslinieks Zemgals bijis atbildīgs par māksliniecisko noformējumu visiem pilsētas vai valsts pasākumiem Nacionālajā teātrī.

Zemgals ieguvis "Spēlmaņu nakts" balvu kategorijā "Labākais mākslinieks" un balvu par mūža ieguldījumu, kā arī scenogrāfs uzņemts Latvijas Teātra Zelta fondā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!