Foto: Publicitātes foto
Otrdienas, 27. augusta, rītā mūžībā devies ilggadējais Valmieras teātra režisors Fēlikss Deičs (1937-2019), sēru ziņu ar sociālo tīklu starpniecību publicējis Valmieras teātris.

"Ja vajadzētu vienā teikumā formulēt Feliksa Deiča režijas - tā būtu neticība tam, ka jebkas ir tikai labs vai ļauns. Viņš atsacījās pasauli redzēt melnbaltu un noticēt vispārpieņemtām patiesībām. Katra jauna izrāde bija režisora mēģinājums palūkoties uz cilvēkiem dziļāk un patiesāk, paņemt aktieri pie rokas un izvadāt pa lomas labirintiem tā, ka aktierim atliek tikai to izdarīt. Jo ikviens aktieris, kurš ir strādājis pie Feliksa, zina - no katra darba viņš iznāks, uzzinājis kaut ko vairāk pats par sevi, savu varēšanu. Dusi Dieva mierā, Felikss!" teikts paziņojumā.

Felikss Deičs dzimis 1937. gadā Rostovā pie Donas. Kā vēstīts Valmieras teātra mājaslapā, 1962. gadā absolvējis Latvijas Lauksaimniecības akadēmijas Hidromeliorācijas un mehanizācijas fakultāti un būvējis tiltus. Taču spēlējis studentu teātrī un 1964. gadā beidzis Rīgas Krievu drāmas teātra studiju.

Strādājis Jaunatnes teātra krievu trupā par aktieri (1964–1992) un režisora Ādolfa Šapiro asistentu. Kopš 1977. gada Deičs pievērsās režijai. Viņš strādājis gan ar krievu un skandināvu dramaturģijas klasiku, bet īpaša mīlestība režisoram bijusi uz Rūdolfa Blaumaņa daiļradi.

Valmieras teātrī Fēlikss Deičs sāka strādāt 1992. gadā, kad tika likvidēts Jaunatnes teātris, bet Valmierā tika būvēta teātra jaunā ēka.

Par vienu no nozīmīgākajiem Deiča iestudējumiem uzskatāms Antona Čehova "Ivanovs", kas 1997. gadā saņēma "Spēlmaņu nakts" balvu kā gada labākā izrāde un pats Deičs saņēma gada režisora balvu, bet titullomas atveidotājs Tālivaldis Lasmanis tika nosaukts kā gada labākais aktieris.

Deičs iestudējis arī Latvijas Nacionālajā teātrī, Liepājas teātrī, M. Čehova Rīgas Krievu teātrī, Daugavpils teātrī un citur.

Režisora pedagoģiskais talants bija atmodinājis un uzmodinājis daudzus šai teātrī mītošos, un daudzi viņam ir pateicīgi, viņa ētiskie ideāli ir pamudinājuši viņa mēģinājumus salīdzināt ar gājienu uz baznīcu, raksta kolēgi no Valmieras teātra.

2014. gadā viņš ar Daci Eversu un Tālivaldi Lasmani iestudēja viņaprāt savu pēdējo izrādi Dž. Marella "Saules pelnus", gribot likt punktu režijai. Pēc tam katru gadu tapa vēl pa vienai izrādei – līdz skaisti skumjajam stāstam par vecumu, vientulību un ilgām – D. Berija "Augusta vaļi".

Felikss Deičs 1996. gadā kļuvis par Eduarda Smiļģa balvas laureātu, bet 2003. gadā apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni. 2012. gadā saņēmis balvu par mūža ieguldījumu teātra mākslā.

Atvadīšanās no režisora Feliksa Deiča Valmieras drāmas teātrī notiks 29. augustā no pulksten 11.00 līdz 12.00. Savukārt pulksten 15.00 atvadīšanās notiks Rīgā, Jaunajos Ebreju kapos, Lizuma ielā 4.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!