Foto: Paula Čurkste/LETA

2023. gada 16. maijā 95 gadu vecumā aizsaulē devusies latviešu aktrise Vera Gribača-Valtere, kas spēlējusi Dailes un citos Latvijas teātros, sociālajos tīklos vēsta Latvijas Televīzija. Viņa bija leģendārā aktiera Ēvalda Valtera (1894–1994) sieva.

Vera Gribača-Valtere dzimusi 1927. gada 12. oktobrī Aucē. 1949. gadā viņa absolvējusi Dailes teātra studiju; aktrises skatuves biogrāfijā ir tādas lomas kā Guste Rūdolfa Blaumaņa "Indrānos", Cintija Edvarda Olbija "Viss dārzā" u. c.

Vera Gribača-Valtere ir grāmatas "Ēvalds Valters" (2006) autore, publicējusies arī dažādos periodiskos izdevumos, rakstījusi par Latvijas teātri. Kopš 1984. gada aktrise lasījusi lekcijas par runas mākslu. Apkopojusi un izdevusi "Teātra anekdošu" krājumus (1989, 1991).


Vera Gribača-Valtere bija arī atjaunoto Jūras spēku pirmā krustmāte. Uzņēmēja Elīna Egle sociālajā tiklā "Facebook" raksta: "Vēl pagājušajā gadā Jūras spēki godināja viņu (Veru Gribaču-Valteri) 95. jubilejā. Turpat gadsimts kopā ar Latviju, tās ļaudīm un režīmu maiņām. Veriņa spēcināja apkārtējos ar sirsnību, Tēvzemes mīlestību un aizkustinošu dzeju… Tagad kaija sargās savus mīļos un jūrniekus no debesīm. Lai gaišas atvadas un mīlestības pilnas tuvinieku atmiņas!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!