Foto: F64
Pirmdien, 17. janvārī, mūžībā devusies Ādolfa Alunāna Jelgavas teātra mākslinieciskā vadītāja, režisore Lūcija Ņefedova, liecina informācija Ādolfa Alunāna Jelgavas teātra "Facebook" profilā.

Lūcija Ņefedova (1933-2022) bija ievērojama amatierteātru kustības māksliniece, daudzu Latvijas amatierteātru režisoru skolotāja, audzinātāja un padomdevēja.

Lūcija Ņefedova ir dzimusi Liepnā, Alūksnes rajonā, taču jau kopš divu gadu vecuma režisores dzīve bija saistīta ar Siguldu. Kā par režisores biogrāfiju vēstīts Ādolfa Alunāna muzeja mājaslapā, 23 gadu vecumā Lūcija Ņefedova devusies uz Cēsīm, kur strādājusi par Pionieru nama direktori. Tur viņai bijis arī savs dramatiskais pulciņš un pirmie iestudējumi.

1965. gada janvārī Lūcija Ņefedova pārņēma Ādolfa Alunāna Jelgavas Tautas teātra vadību, kur darbojas līdz mūža beigām.

Kā teikts viņas biogrāfijā, darbojoties Jelgavas Ādolfa Alunāna teātrī, Lūcija Ņefedova ir iestudējusi ap 150 izrādēm, īpašu uzmanību veltot latviešu dramaturģijai. Lūcija Ņefedova aicināja arī profesionālos aktierus, piemēram, Elzu Radziņu, kuri piedalījās vairākos iestudējumos. Viens no spilgtākajiem režisores panākumiem ir Ādolfa Alunāna tradīciju turpināšana un pilnveidošana.

1983. gadā režisorei tika piešķirts Latvijas PSR Nopelniem bagātās kultūras darbinieces goda nosaukums, 1998. gadā režisore saņēma Triju Zvaigžņu ordeni par nopelniem Latvijas labā, kā arī šajā gadā režisore saņēma Jelgavas pilsētas goda zīmi. 2004. gadā Lūcijai Ņefedovai tika piešķirta Kultūrkapitāla fonda mūža stipendija par ilggadēju darbu un ieguldījumu teātra mākslas attīstībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!