Foto: Publicitātes foto
Mūžībā devusies tēlniece Valentīna Helmūte, viena no radoši visilgāk strādājošajām māksliniecēm, kura studējusi un apguvusi prasmes pie nacionālās tēlniecības pamatlicējiem, kopusi un turpinājusi modernisma tēlniecības tradīcijas. Kā vēsta Latvijas Mākslinieku savienības (LMS) priekšsēdētājs Igors Dobičins, Helmūte uzskatāma par vienu no nozīmīgākajām Latvijas tēlniecēm.

Atvadīšanās no Valentīnas Helmūtes notiks 28. janvārī pulksten 15.30 Skrundas novada, Nīkrāces pagasta Tukuma kapos.

Valentīna Helmūte (1927 – 2023, dz. Selga) 1948. gadā absolvējusi Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas (RLMV) Keramikas nodaļu, vēlāk vēlējusies studēt Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Keramikas nodaļā, tomēr iestājpārbaudījumos satiktais LMA pedagogs, tēlnieks Emīls Melderis ieteica studēt tēlniecību.

Helmūte LMA mācījusies pie klasiķiem, Latvijas profesionālās tēlniecības pamatlicējiem: Teodora Zaļkalna, Kārļa Zemdegas, Emīla Meldera, Kārļa Jansona un citiem. Helmūte absolvēja LMA Tēlniecības nodaļu ar diplomdarbu "Māte ar bērnu", vadītājs, tēlnieks Kārlis Zemdega.

Pēc LMA absolvēšanas Helmūte strādāja par mākslinieci izpildītāju bijušajā LPSR Mākslas fonda (MF) kombinātā "Māksla", kas veica tēlniecības pasūtījumus: ideoloģiskus portretus, figurālus portretus ģipsī, betonā, granītā un dekoratīvos būvplastikas elementus. Tēlniece darbojās mākslinieku bijušajā artelī "Mākslinieks", bija tā galvenā māksliniece no 1956. līdz 1957. gadam. Helmūte izstādēs piedalījās no 1956. gada.

Atbilstoši LMS 20. gadsimta 50. līdz 60. gadu prasībām Helmūte sākotnēji kļuva par LMS biedres kandidāti 1958. gadā ar tēlnieku Kārļa Zemdegas, Meldera, Harija Sprinča rekomendācijām, LMS Tēlniecības sekcijas priekšsēdētāja Meldera parakstītu ieteikumu un LMS valdes priekšsēdētāja vietnieka, mākslas zinātnieka Miķeļa Ivanova parakstītu lēmumu.

Par LMS biedri Valentīna Helmūte kļuva 1961. gadā ar tēlnieku Kārļa Zemdegas, Mārtiņa Šmalca, Martas Langes, Rasmas Bruzītes un Ellas Leimanes rekomendācijām, LMS Tēlnieku sekcijas priekšsēdētāja, tēlnieka Kārļa Baumaņa parakstītu ieteikumu un LMS valdes priekšsēdētāja, gleznotāja Eduarda Kalniņa parakstītu lēmumu.

Tēlniece piedalījās LMS Jaunatnes estētiskās audzināšanas komisijā. Mākslinieces darbi atrodas LMS muzejā, Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, citos muzejos un privātkolekcijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!