Naktī uz sestdienu 16. novembri 95 gadu vecumā mūžībā devusies ilggadējā Valmieras teātra aktrise Ruta Birgere, portālu "Delfi" informē Valmieras teātra pārstāvji.

"Kad viņa parādās, telpā mainās enerģija," teica režisors Elmārs Seņkovs.

"Teātrī gandrīz katram ir iesauka: nevis palama, bet " īstais vārds", kas palaikam izsaka cilvēka būtību. Ruta Birgere Valmieras teātrī bija Rūķis. Vienmēr klātesoša, uzmanīga, visu zinoša un saprotoša, un mazliet mistiska būtne. Tāpat kā Oļģerts Kroders, tāpat kā Džemma Skulme Rutiņa iemiesoja "Latvijas laika" izpratni par lietu kārtību un tādiem jēdzieniem kā darbs, uzticība, gods. Nerimtīga darbā, viņa tiešām mainīja temperatūru un atmosfēru, parādoties uz skatuves. Savam teātrim uzticīga līdz nāvei, viņa prata redzēt jauno un nebaidījās no tā. Pazīt viņu bija prieks, būt viņas uzmanības un mīlestības lokā – gods un laime.

Smalka, sievišķīga māksliniece, kas saviem jaunības laika tēliem piešķīra lirisku smeldzi un apvaldītu temperamentu, bet pēdējo gadu lomās burtiski kūsāja no enerģijas, asprātības un viegluma, kāds raksturīgs tiem, kas zina ko vairāk gan dzīvē, gan mākslā," teikts kolēģu atvadu paziņojumā.

Ruta Birgere dzimusi Rīgā, beigusi pilsētas 2. ģimnāziju (1942), bijusi pārdevēja grāmatveikalā, produkcijas pārbaudītāja VEF. Studējusi LVU romāņu filoloģiju (1945–48). Pēc Drāmas (tagad Nacionālā) teātra studijas beigšanas gadu nostrādājusi Drāmas teātrī (1948–49). Valmieras Drāmas teātra aktrise (kopš 1950).

Ruta Birgere ir Triju zvaigžņu ordeņa kavaliere (2009). 2013. gadā uzņemta Latvijas teātra Zelta fondā.

2016. gada 9. maijā pirmizrādi piedzīvoja dokumentālā filmai par Rutu Birgeri "Tev, Rūķi!".

Informācija par atvadīšanos no mākslinieces sekos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!