Foto: Publicitātes foto

Kategorijā Gada jaunais mākslinieks "Lielās Mūzikas balvas 2013" nominanti ir diriģents Jānis Liepiņš, koklētāja Laima Jansone un čelliste Gunta Ābele.

Kā vēsta LMB rīkotāji, zem diriģenta Jāņa Liepiņa mīkstajām un aptverošajām plaukstām muzikālos ceļojumos dodas gan aizrautīgi nenogurstošas jauniešu balsis, gan tām uzticas pieredzējuši orķestra mūziķi ar instrumentiem rokās. Viņa vadībā jauniešu koris "Kamēr...'' paveica varoņdarbu un pārsteidza Latvijas kultūras telpu ar korim speciāli rakstīto Džona Lutera Adamsa darbu "Svētā vēja dziedājumi'' Tabakas fabrikā, uzburot krāšņu dabas ainu ar daudzveidīgām putnu un vēja balsīm, kā arī atkāroti plūca uzvarētāju laurus vienā no visaugstākā līmeņa koru konkursiem pasaulē Eiropas Grand Prix.

Ar pārliecinošiem orķestra vadības grožiem Jānis iepriecināja pie "Sinfonietta Rīga" diriģenta pults Cēsu Mākslas festivālā jauneklīgi dzirkstošajā Prokofjeva 1. simfonijas lasījumā. LNSO Valsts svētku koncertā latviešu simfoniskās mūzikas klasikas lappuses Jāņa interpretācijā izskanēja piepildītas ar svaigu enerģiju un patiesu sirsnību.

Jaunu vēsmu Latvijas simfoniskās mūzikas telpā Jānis Liepiņš ienesa, ap sevi pulcējot topošos profesionāļus orķestrī "Draugi un Domubiedri'' un atskaņojot jauno komponistu simfoniskās partitūras. Viņa trumpji ir latviski silta vienkāršība, inteliģenta muzikalitāte, nesatricināma stabilitāte un skaidra vīzija par diriģenta virsuzdevumu un mērķi uz skatuves. Latvijai aug diriģents augstā vērtē.

Laima Jansone ir unikāls meteorīts pie mūzikas debesīm, ko nevar īsti ielikt nevienā plauktiņā. Koklētāja, entomuzikoloģe, komponiste, kura vienu no latviešu skaniskās identitātes simboliem ar starptautiskiem apgriezieniem padarījusi par laikmetīgi spilgtu un aktuālu izteikšanās un domāšanas veidu. Viņas māksla pāraug klasiskās, tautas, džeza, etnoroka un pasaules mūzikas žanru robežas, jo Laimas muzikālā personība ir kas vairāk par vārdos definējamu rāmi: brīvība, oriģinalitāte, aizrautība, dauzonīgums.

Latvijas spēcīgo stīdzinieku plejādi rotā talantīga, emocionāli kaismīga mūziķe vārdā Gunta Ābele, kura ar savu sulīgo un spēcīgo čella skanējumu dziļi iedzīvina nošu partitūras stāstu. Gunta nāk no mūziķu dinastijas, pasaules elpu guvusi Bāzeles akadēmijā un orķestrī "Kremerata Baltica".

Latvijas klausītājiem Gunta pagājušā gadā uzmirdzēja kamermūzikas programmā kopā ar pianisti Elīnu Bērtiņu Rīgā un Siguldā, kā arī piesaistīja uzmanību ar savu emocionāli piesātināto Roberta Šūmaņa čella koncerta lasījumu. Mūziķe, kas sevi spilgti pierādījusi un liks par sevi runāt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!