Foto: Publicitātes foto

18.aprīlī plkst.18 "Diziana fabrikā" notiks Latvijas Literatūras gada balvas pasniegšanas pasākums, kurā tiks paziņoti un apbalvoti laureāti katrā no piecām nominācijām, sveikti speciālbalvu ieguvēji un sumināts mūža balvas ieguvējs – rakstnieks Alberts Bels.

Balvai piecās nominācijās izvirzīti aizvadītajā gadā izdotie literāri augstvērtīgākie veikumi Latvijas literatūrā:

Labākais dzejas krājums:
1. Ingmāra Balode, alba / Mansards;
2. Pēteris Draguns, Tumšā stundā / Neputns;
3. Inga Gaile, Migla / Mansards;
4. Arvis Viguls, 5:00 / Mansards.

Labākais prozas darbs:
1. Andra Manfelde, Dzimtenīte / Literatūras kombains;
2. Kristīne Ulberga, Zaļā Vārna / Dienas Grāmata;
3. Egīls Venters, Mainīgā intervence / Dienas Grāmata;
4. Inga Žolude, Sarkanie bērni / Dienas Grāmata.

Labākais oriģinālliteratūras tulkojums latviešu valodā:
1.Silvijas Brices tulkotais Alfrēda Dēblīna romāns Berlīne. Aleksandra laukums / Zvaigzne ABC (no vācu val.);
2.Guntara Godiņa atdzejotā Heli Lāksonenas izlase Kad gos smei / Mansards (no somu val.);
3.Maimas Grīnbergas tulkotā Jāna Krosa vēsturiskā tetraloģija Stūrgalvības hronika / Jāņa Rozes apgāds (no igauņu val.);
4.Jāņa Krūmiņa tulkotais Johana Volfganga fon Gētes romāns Meistara Vilhelma mācību gadi / Avens un partneri (no vācu val.).

Labākais Latvijas autora darbs bērniem:
1.Lilija Berzinska, Ziloņu dārzs / Dienas Grāmata;
2.Māris Rungulis, Nekrietnais Alfrēds / liels un mazs;
3.Inese Zandere, Līze Analīze / liels un mazs;
4.Juris Zvirgzdiņš, Kad muzejā iespīd Mēness jeb Tobiass un draugi sargā Rīgas vēsturi / liels un mazs.

Spilgtākā debija:
1.Ilona Balode, Rīga–Pekina / Zvaigzne ABC;
2.Anna Foma, Jaunā Vāgnera klusēšana / Mansards;
3.Daina Sirmā, Kailsals / Pētergailis;
4.Toms Treibergs, Gaismas apstākļi / Mansards.

Mūža balvas ieguvējs, kā arī balvu ieguvēji katrā no nominācijām saņems naudas balvas, kā arī dizaina studijas "Mājo" veidoto LALIGABAs lampu, kas iemieso ideju par grāmatu kā gaismas simbolu.

Kā vēsta pasākuma rīkotāji, ceremonijā tiks nosaukti un sveikti autori, kuru darbi izvirzīti speciālajām balvām kā īpaši notikumi Latvijas rakstniecībā 2012.gadā, kā arī pasniegtas Latvijas Literatūras gada balvas atbalstītāju sarūpētās balvas.

Latvijas Literatūras gada balvas (LALIGABAs) 2012 ekspertu komisijā strādāja literatūrfilosofe Ieva Kolmane, dzejniece Liāna Langa, dzejniece un tulkotāja Maira Asare, literatūrzinātnieks Jānis Ozoliņš, literatūrkritiķe Anda Baklāne, dzejniece Ērika Bērziņa, literatūrzinātnieks Pauls Daija, rakstniece Dace Rukšāne-Ščipčinska un tulkotāja Mudīte Treimane.

Balvas pasniegšanas pasākumu šogad veido radošās apvienības "Nomadi" mākslinieki Krista Burāne un Mārtiņš Eihe sadarbībā ar scenogrāfi Ievu Kauliņu, pasākumā spēlēs "Undertango". Par balvas publicitāti rūpējas dzejnieks Andris Akmentiņš un LALIGABA radošā komanda.

Ieeja pasākumā visiem, kas mīl Latvijas literatūru. Balvas pasniegšanas pasākuma laikā "Dizaina fabrikā" par draudzīgām cenām ar norēķinu skaidrā naudā būs nopērkamas Latvijas Literatūras gada balvai nominētās un citas Latvijas autoru grāmatas. Nopērkot jebkuras divas grāmatas, pirmie 20 pircēji dāvanā saņems īpašu Literatūras gada balvas auduma maisiņu.

Latvijas Literatūras gada balva (LALIGABA) ir nozīmīgākais gada notikums Latvijas literatūrā, kas nodrošina literāro darbu profesionālu izvērtējumu un atzinību izcilākajiem darbiem, kas Latvijas grāmatniecības nozares paspārnē nākuši klajā kārtējā kalendārā gada griezumā. Par balvas norisi kopš 2010.gada kopīgi rūpējas Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja Ventspilī, Latvijas Rakstnieku savienība un Latvijas Literatūras centrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!