Foto: Publicitātes foto

Latvijas Literatūras gada balvas 2013 pretendents kategorijā "Labākais Latvijas autora darbs bērniem": Juris Zvirgzdiņš par grāmatu "Taro, Tama un Kicune" ("Pētergailis").

Prozaiķis, raksta lieliem un maziem, 22 grāmatu autors. Vairākkārtējs Pastariņa prēmiju laureāts, Literatūras Gada balvas laureāts (2002), saņēmis arī Jāņa Baltvilka balvu (2009).

Ilmārs Šlāpins: "Juris Zvirgzdiņš ir atradis veiksmīgu paņēmienu, kā rakstīt bērniem, tekstu nepadarot moralizējošu, taču saglabājot tiesības saukties tam saukties par pamācošu. Tas ir grūts, taču pateicīgs darbs – ja izdodas radīt krāšņu, aizraujošu, visos virzienos lasāmu grāmatu, kurā apvienoti bērnu piedzīvojumu romāna, zvēru pasakas, Austrumu leģendu, kultūras enciklopēdijas un japāņu kultūras reklāmas bukleta elementi. Labākais, ka aiz visu šo dažādo žanru kaleidoskopa saglabājies arī ne ar ko nesajaucamais Jura Zvirgzdiņa valodas aromāts."

Ieva Kolmane: "Zvirgzdiņš nav apturams. 2013. gadā pēc visām citām aizrautībām nākusi "aizrautība ar Japānu", kā viņš pats saka ievadā. Nu viņš ir tapis bērna prātā Japānā – teiciena labākajā nozīmē, proti, iejuties iekš Japānas, lai mūsu bērniem par šo zemi un ieražām kas taptu zināms. Šeit ir milzums svešādu vārdu, kas stāsta gaitā vairāk vai mazāk top skaidri; ir puika, kaķis un meitene, samuraji un romantiskas attiecības, netrūkst darbības spraiguma, ierastās informatīvi izglītojošās bagāžas un vizuāla deserta – māksliniece Gita Treice Zvirgzdiņa darbu jau atkal uzpušķojusi jo skaistu!"

Raimonds Briedis: "Aiz japānisko priekšstatu stilizācijām, grafiskiem zināmu un nezināmu vārdu akcentējumiem pasakas tekstā dzīvo mūžīgais stāsts par pieaugšanu un dzīves pieņemšanu; tas vienlaikus rosina interesi un uzbur poētisku auru ap japāņu kultūru un tās tēliem. Grāmatas teksta saikne ar tās vizualizāciju (Gita Treice) turpina un papildina "japānisko" tekstu stilizēto ilustrāciju tradīciju latviešu grāmatniecībā un raisa asociācijas ar hieroglifu vizuālo un skanisko iedabu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!