Foto: F64

Latvijas Literatūras gada balvas 2014 pretendents kategorijā "Labākais dzejas krājums": Inese Zandere "Putna miegā", "Neputns".

Redaktore Ieva Lešinska. Mākslinieki: Rūta Briede un Artis Briedis.

Dzejniece Inese Zandere dzimusi 1958. gadā Dobelē. Beigusi Filozofijas nodaļu Latvijas Valsts universitātē. Ineses Zanderes debijas dzejoļu krājums izdots 1983. gadā, tajā pašā gadā kļuvusi par Latvijas Rakstnieku savienības biedri.

Strādājusi izdevniecībā "Avots" (1981–1987), bijusi redaktore bērnu avīzē "Pionieris" (vēlāk "LaBA") (1987–1990), avīzē "Diena" (1990–1993), žurnālā "Rīgas Laiks" (1993–2010), no 2004. gada ir izdevniecības "Liels un mazs" galvenā redaktore. Inese Zandere publicējusi četrus dzejas krājumus pieaugušajiem un vairāk nekā 20 dzejas un pasaku grāmatu bērniem. Kā rakstījis kultūrkritiķis Pēteris Bankovskis, "Zanderes dzeja iekļaujas "jaunās vienkāršības" estētikā – ar rafinētiem un apzinātiem līdzekļiem panākta šķietama vienkāršība un ļoti tieša emocionāla iedarbība".

Ineses Zanderes dzejoļi atdzejoti krievu, angļu, zviedru, vācu, lietuviešu, ungāru, čehu, ukraiņu, poļu, bulgāru, moldāvu valodā. Dzejniece darbojas Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomē (IBBY Latvia) un lasīšanas veicināšanas programmās. Starp Zanderes aizrautīgākajiem lasītājiem ir daudz bērnu, viņas vairākkārt apbalvotais dzejoļu krājums "Iekšiņa un āriņa" (2002) piedzīvojis četrus atkārtotus izdevumus. Kā raksta Ieva Lešinska, Zanderes bērnu dzejas "detaļu dzīvīgums, labsirdīgais humors un aizraujošā valodas spēle ļāvusi vairākām jauno lasītāju paaudzēm iepazīt lasīšanas prieku".

Kopš 2006. gada vairākas Zanderes grāmatas nominētas Starptautiskajai Jāņa Baltvilka balvai bērnu literatūrā un grāmatu mākslā. Četras Zanderes grāmatas iekļautas IBBY starptautiskajā Goda sarakstā. Zanderes dzeja, pasakas, lugas un libreti iestudēti Latvijas teātros, Nacionālajā operā un Radio teātrī, publicēti audioierakstos, daudz komponēti, uzņemti vairākās animācijas filmās. Zandere raksta arī prozu, esejas, publicistiku, veidojusi daudzas intervijas žurnālā "Rīgas Laiks".

Inese Zandere saņēmusi Literatūras gada balvu par grāmatām "Iekšiņa un āriņa" un "Melnās čūskas maiznīca", žurnāla "Latvju Teksti" balvu par krājumu "Putna miegā", Starptautisko Jāņa Baltvilka balvu par grāmatām "Māsa un brālis" un "Ja tu esi sivēns"(2007), LR Kultūras ministrijas balvu "Trīs brāļi" nominācijā "Kultūra indivīda izaugsmei" par sasniegumiem bērnu literatūras žanrā (2007) un Triju Zvaigžņu ordeni (2008).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!