Foto: Publicitātes foto

Latvijas Literatūras gada balvas 2014 pretendents kategorijā "Labākais prozas darbs": Arno Jundze "Putekļi smilšu pulkstenī", "Zvaigzne ABC".

Māksliniece Krista Jūlija Kreišmane. Redaktors Aldis Vēvers.

Naivs jauneklis sapņo par romantisku nākotni ar plaši atvērtām iespēju durvīm, bet nonāk Afganistānas kara ellē, kur spiests darīt visu, lai viņam vispār būtu kāda nākotne, bet šajā nākotnē nogalināt būs vieglāk nekā mīlēt.

Gulagu pārcietis luterāņu mācītājs kalpo Dievam vientulībā, jo ciema ļaudis ar viņu nereti baidās pat sveicināties. Talantīgs pētnieks tūkstošgades mijā lolo domu par zinātnisku karjeru, bet, lai uzturētu ģimeni, kļūst par traktoru pārdevēju. Reiz slavens, bet nu atkarībā ieslīdzis žurnālists priecājas, jo atradis mūža lielo materiālu, nenojaušot to, ka viņu izmanto specdienesti. Raganu prāvu laikmeta atbalsis, nāve un mīla Parīzē, gājiens uz klusuma valstību un noklausītu telefona sarunu, slepus nokopētu vēstuļu, īsziņu tekstu fragmenti, kuri pašam lasītājam jāliek kopā kā mozaīkas gabaliņi.

Rakstnieks, literatūrzinātnieks un kultūras žurnālists Arno Jundze dzimis 1965. gadā Jaunpiebalgā. Beidzis Latvijas Universitātes Pedagoģijas fakultāti. Ieguvis filoloģijas doktora grādu par pētījumu "Somijas literatūra Latvijā".

Strādājis Latvijas Zinātņu akadēmijas Literatūras, folkloras un mākslas institūtā, Ogres Amatniecības vidusskolā, laikrakstā "Literatūra un Māksla Latvijā". Vairāk nekā desmit gadus vadījis un veidojis rakstnieku portretus, dažādus literatūrai un kultūrai veltītus raidījumus Latvijas Televīzijā ("Melns uz balta", "100g kultūras", "Nacionālie dārgumi" u. c).

Darbojies Kultūras ministrijas Literatūras un grāmatniecības padomē, Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) padomē, bijis VKKF Literatūras nozares priekšsēdētājs. Pašlaik strādā par žurnāla "LZA Vēstis" galveno redaktoru un "Neatkarīgās Rīta Avīzes" kultūras nodaļas redaktoru. Publicējis monogrāfiju "Somijas literatūra Latvijā" (2002), grāmatas bērniem "Ķiparu Ļerpatu Šnirks" (2003) un "Ķiparu Ļerpatu Čieps" (2008), romānu pusaudžiem "Kristofers un Ēnu ordenis" (2015), stāstu krājumu "Gardo vistiņu nedēļa" (2012) un romānu "Putekļi smilšu pulkstenī" (2014). Grāmatas vairākkārt tikušas nominētas dažādām kultūras godalgām. Par darbību žurnālistikā saņēmis Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas balvu "Grāmatizdevēju draugs 2002", Latviešu valodas aģentūras balvu "Valodas stāstnieks 2012". Arno Jundzes vadītais raidījums "Nacionālie dārgumi" saņēmis skatītāju balvu "Zelta vilnis 2014".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!