Foto: LETA
26. martā LALIGABAs preses konferencē ekspertu komisija nosauca un sumināja šā gada mūža balvas ieguvēju Latvijas rakstniecībā, speciālbalvas ieguvēju, kā arī šī gada nominantus.

Latvijas Literatūras gada balva (LALIGABA) ir nozīmīgākais gada notikums literatūras nozarē Latvijā, kas nodrošina literāro darbu profesionālu izvērtējumu un atzinības izteikšanu izcilākajiem darbiem, kuri gada laikā nākuši klajā Latvijas rakstniecībā. Par balvas norisi kopīgi rūpējas Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja, Latvijas Rakstnieku savienība un Latvijas Literatūras centrs.

Latvijas Literatūras gada balvas ekspertu komisijā strādāja un 2014. gada literāro veikumu izvērtēja literatūrkritiķis un rakstnieks Guntis Berelis, dzejnieks Aivars Eipurs, dzejnieks un tulkotājs, žurnāla Latvju Teksti redaktors Guntars Godiņš, publicists, portāla satori.lv redaktors Ilmārs Šlāpins, dzejniece, literatūrzinātniece un literatūras skolotāja Iveta Ratinīka, rakstniece Dace Rukšāne-Ščipčinska, grāmatu dizainere Rūta Briede, dzejnieks Artis Ostups, literatūrzinātniece un literatūras skolotāja Lita Silova.

Mūža balva literatūrā piešķirta dzejniekam, atdzejotājam un izdevējam Leonam Briedim, savukārt speciālbalva par ieguldījumu literatūrzinātnē piešķirta Evai Eglājai-Kristsonei par grāmatu "Dzelzsgriezēji. Latvijas un Rietumu trimdas rakstnieku kontakti" (LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts).

Ekspertu komisija paziņoja 2014. gadā izdotos literāri augstvērtīgākos darbus Latvijas rakstniecībā piecās nominācijās:

Labākais dzejas darbs:

Dmitrijs Sumarokovs "Cafe Europe", Orbīta;
Inese Zandere "Putna miegā", Neputns;
Ieva Rupenheite "nepāriet", Neputns;
Uldis Bērziņš "Izšūpojušies. Bibliotēka ostmalā", Neputns.

Labākais prozas darbs

Arno Jundze "Putekļi smilšu pulkstenī", Zvaigzne ABC;
Inga Ābele "Klūgu mūks", Dienas Grāmata;
Osvalds Zebris  "Gaiļu kalna ēnā", Dienas Grāmata.
Pauls Bankovskis "18", Dienas Grāmata.

Labākais Latvijas autora oriģinālliteratūras darbs bērniem

Ieva Melgalve "Bulta, Zvaigzne un Laī", Zvaigzne ABC;
Māris Rungulis "Lapsu kalniņa mīklas", Liels un mazs;
Inga Gaile "Vai otrā grupa mani dzird?", Liels un mazs;
Ieva Samauska "Oliņš boliņš sēž uz soliņa", Zvaigzne ABC.

Labākais ārvalstu literatūras tulkojums latviešu valodā

Daces Meieres tulkojums: Kurcio Malaparte "Nolādētie toskānieši", Neputns ;
Mairas Asares tulkojums: Ļena Eltanga "Akmens kļavas", Jāņa Rozes apgāds; 
Daces Deniņas tulkojums: Gunsteins Bake "Moda un Oda", Mansards;
Jāņa Krastiņa tulkojums: Josefs Škvoreckis "Cilvēka dvēseles inženiera stāsts", Mansards.

Spilgtākā debija literatūrā

Ilze Sperga "Dzeiveiba", Cymuss;
Daina Tabūna "Pirmā reize", Mansards;
Katrīna Rudzīte "Saulesizplūdums", Literatūras Kombains.

Latvijas Literatūras gada balvas ceremonija notiks 2015. gada 24. aprīlī plkst. 18 Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā.

Balvas ieguvējs katrā no nominācijām tiks izvēlēts LALIGABA ekspertu komisijas aizklātā balsojumā aprīlī un paziņots un apbalvots Latvijas Literatūras gada balvas ceremonijā. Balvu ieguvēji saņems naudas balvas, kā arī balvas simbolisko veidolu - LALIGABAs lampu, kuras idejas autors ir dizaina studija "MĀJO". 

Balvas veidola koncepcijas pamatā ir grāmata kā gaismas simbols, tādējādi atklājot literāri augstvērtīgu darbu spēju izgaismot domāšanu, emocijas un sapratni. Balva kā augstākā atzinība par ieguldījumu Latvijas literatūrā reizē kalpo arī kā funkcionāls interjera priekšmets Latvijas literātu mājvietās, gadu gaitā iedzīvinot simbolisku Latvijas literatūras gaismas lauku.

Lai dotu iespēju plašākai publikai iepazīt LALIGABA balvai nominētos autorus un viņu darbus, 11. aprīlī plkst. 18 koka ēku renovācijas centrā "Koka Rīga" Rīgā, Krāsotāju ielā 12 notiks LALIGABA dzejas lasījumi, savukārt 18. aprīlī plkst. 18 Rīgas dizaina un mākslas vidusskolas darbnīcās Rīgā, Lāčplēša ielā 55 notiks LALIGABA prozas lasījumi. Visi pasākumi pieejami ikvienam interesentam bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!