Foto: Publicitātes foto

Latvijas Literatūras gada balvas 2014 pretendents kategorijā "Spilgtākā debija": Ilze Sperga par grāmatu "Dzeiveiba", "Cymuss".

Redaktore Anna Rancāne. Māksliniece Ieva Zāgere.

Ilzes Spergas debijas stāstu krājumā "Dzeiveiba" apkopoti deviņi līdz šim nepublicēti vai internetā fragmentāri publicēti stāsti mūsdienu latgaliešu rakstu valodā. Šie stāsti vairākas reizes ir atzīti par labāko latgaliešu prozu un apbalvoti ar Latgaliešu kultūras gada balvu "Boņuks", šo balvu par labāko sniegumu literatūrā 2014. gadā ieguvis arī krājums "Dzeiveiba".

Grāmatas redaktore Anna Rancāne par stāstu krājumu "Dzeiveiba": "Ilzes Spergas stāstos dzīvo mazie ļaudis. Tie, par kuriem jau Svētajos Rakstos sacīts, ka tieši viņiem Dievs atklājis debesu valstības noslēpumus. Un bēda esot tiem, kuri nodarīs pāri kaut vienam no tiem mazajiem. Brīžiem lasot uznāk smagums no tik skaudra dzīves materiāla, bet grāmatas nosaukums ir "Dzeiveiba", un tas liecina, ka viss beigu beigās tomēr pavērsīsies uz gaišo pusi. Šie ir stiprās Latgales stiprie stāsti."

Ilze Sperga dzimusi 1978. gadā Varakļānos, augusi un mācījusies Viļānos, studējusi Latvijas Universitātes Filoloģijas fakultātē un ieguvusi doktora grādu filoloģijā. Raksta pārsvarā latgaliešu rakstu valodā. Viņas mājaslapa naktineica.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!