Jaunā krievu pilnmetrāžas animācijas filma “Punduris Gardegunis”, kas veidota pēc Vilhelma Haufa pasaku (“Punduris Gardegunis” un “Mazais Muks”) motīviem, režisoram Iļjam Maskimovam otro reizi ļāvusi pievērsties pasaku pasaules klasikai.
Pirms dažiem gadiem pirmizrādi piedzīvoja viņa filma “Smaragda pilsētas burvis”.

Filmu “Punduris Gardegunis” producējušas animācijas studija “Meļņica” un “STV”.

Filmas pirmizrāde Maskavā notika 20. martā, un divās nedēļās filma nopelnīja vairāk nekā 400 tūkstošus dolāru (salīdzinājumam: tieši tādā pat laika periodā Disneja studijas “Dārgumu planēta” savāca 690 tūkstošus dolāru).

Filmu ieskaņojuši Krievijā labi pazīstami aktieri, viena balss liks ķermenim notrīsēt – tas ir Viktors Suhorukovs, Alberts Asadulins, Jevgeņija Igumnova, Ivans Krasko, Natālija Daņilova un Igors Šibanovs.

Stāsts

Mazais Jēkabs – vecāku vienīgais bērns – ir visu apbrīnots skaists bērns, kurš kādudien dodas palīdzēt mātei – tirgussievai, taču jau promejot viņu pārķer veca vecene – lai palīdzot aiznest smago kāpostu maisu un viņas māju. Abi dodas ceļā, taču, pārkāpjot pāri mājas slieksnim, būdele pārvēršas pasakainā pilī, bet vecene – ļaunā raganā, kuras acīs zilas uguntiņas gail. Izrādās, ka Jēkabs ir vienīgais, ar kura palīdzību atdzīvināt viņas radīto monstru, kas sagrautu visu pasauli. Vajadzīga tikai Jēkaba labsirdīgā sirds, un briesmonis atdzīvosies. Taču mazais puisēns atsakās un top noburts par punduri ar milzīgu degunu.

“Jēkabs piegāja pie spoguļa un sarāvās. Viņa acīs parādījās asaras. Vai tiešām šis kroplīgais punduris ir viņš? Acis bija kļuvušas maziņas kā cūkai, milzīgais deguns karājās pāri zodam, bet kakla it kā vispār nebija – izskatījās, ka galva uztupināta tieši uz pleciem… Taču viņa augums bija tāds pats kā pirms septiņiem gadiem – pavisam mazs… Mugura un pleci bija brīnumplati, un viņš izskatījās līdzīgs lielam, cieši piebāztam maisam. Tieviņās, īsiņās kājeles tikko spēja noturēt smago ķermeni, toties rokas ar līkajiem pirkstiem bija garas kā pieaugušam vīrietim un gandrīz sniedzās līdz zemei. Tā tagad izskatījās nabaga Jēkabs.” (V. Haufs “Punduris Gardegunis”)

Jau bēgdamu prom no pils, viņu pamana zoss – kā vēlāk izrādās, nozagta karaļa meita. Jēkabs atgriežas pie vecākiem – tēvs aiz sāpēm miris, bet mātes acīs lasāms vien izmisums par zaudējumu. Un Jēkabam neatliek nekas cits, kā padoties likteņa izaicinājumam un viltībā pārspēt raganu. Protams, ar Grētas – par zosi pārvērstās princeses – palīdzību.

“Punduris Gardegunis” ir skarba pasaka, kas vēsta par draudzības un labestīguma, mīlestības un cerību pārpilniem varoņiem, kuri cenšas darīt labāku pasauli. Vilhelms Haufs savos darbos vienmēr iemūžinājis gluži pārcilvēcisku vēlmi kļūt labākam, tiekties

pēc skaistā un tajā pat laikā – nesasniedzamā. Tā ir pasaule, kurā dzīvo mūžīgās patiesības. Patiesības, ko pasaule saredz smaidā vai asarā, kas norit pāri vaigam, patiesība, kas izskan dziesmas tekstā, un patiesība, kas mūsu sapņos un ilgās mīt.

Filma “Punduris Gardegunis” ir pirmā no aprīlī gaidāmā Animācijas filmu festivāla “Bimini” kinodarbiem. Kinoteātrī "Rīga" to sāk rādīt, sākot ar 26.decembri.

Konkurss noslēdzies, izlozes kārtībā noteikti 5 uzvarētāji, kas dosies uz filmu "Punduris Gardegunis".

Tie ir:

Aina (ain...@n...); Ingrīda A. (inga...@o...); Tatjana (Tatjana.G...@l...); Valdis A. (valdis...@p...); Kristiāna V. ve...@a...

DELFI sazināsies ar konkursa uzvarētājiem par to, kur un kā saņemamas balvas.

Pareizās atbildes:

1. Ar kādiem kinoprojektiem pazīstama studija “STV”?
“Nacionālās zvejas īpatnības”, “Brālis I, II”, “Māsas”, “Dzeguze”, “Oligarhs”, “Karš”

2. Cik mākslinieki veidojuši filmas vizuālo tēlu?
vairāk nekā simts

3. Kā saucas pasaules slavenākās pasakas “Smaragda pilsētas burvis” kino versija?
“Ozas pilsētas burvis”

4. Ar kādām filmām Latvijā pazīstams aktieris Viktors Suhorukovs, kura balsī runā viens no filmas varoņiem?
“Brālis” un “Brālis 2”, “Par cilvēkiem un kropļiem”, kā arī “Antikillers 1”

5. Kas ir Vilhelms Haufs?
viens no 19. gadsimta vācu literatūras spožākajām personībām

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!